25 000 tas ut i strejk – efter förhandlingarna brakat samman: ”Allvarlig situation”

25 000 tas ut i strejk – efter förhandlingarna brakat samman: ”Allvarlig situation”

Medlaren Mats Ruland tillsammans med LO-ordförande Peggy Hessen Følsvik.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Omkring 23 000 LO-arbetare och 1 500 YS-arbetare tas ut i strejk i Norge.
Storstrejken inleds på måndag sedan fack och arbetsgivare inte kommit överens om ett nytt löneavtal.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Karusellen går sönder – kraschar i marken
0:23

Efter reklamen: Karusellen går sönder – kraschar i marken

(0:23)

Slå på ljud

Beskedet om att storstrejken nu blir verklighet kom på söndagseftermiddagen, efter fruktlösa förhandlingar som pågått under helgen.

De norska fackförbunden har krävt löneökningar på minst 5,0 procent för att lönerna ska öka mer än konsumentpriserna under 2023.

På ena sidan står norska LO tillsammans med YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund), på den andra arbetsgivare i form av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Förhandlat hela natten

– Det är väldigt fastlåst och en allvarlig situation, sade medlaren Mats Ruland vid en presskonferens på söndagsmorgonen.

Sedan tidsfristen löpt ut i natt har LO meddelat att man är beredd att ta ut ytterligare 15 000 medlemmar i strejk utöver de 23 000 som redan meddelats om.

Slår mot hela Norge

Strejken bedöms slå mot hela Norge och bland annat hos bryggerier som Ringnes, Hansa och Mack. Förutom stängda ölkranar har också 120 medarbetare vid Coca-Cola varslats om strejk.

Utöver bryggerier bedöms också strejken slå mot livsmedelsindustrin och bland annat det börsnoterade industrikonglomeratet Orkla som också har stor verksamhet riktad mot den svenska marknaden. Bland varumärkena finns Felix, Kronjäst och OLW.

– Det är omöjligt att förutspå, det kan ta kort eller lång tid, det blir gissningar från min sida, säger medlaren Mats Ruland om den framtida utvecklingen.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN