Handelsbanken imponerar inte på börsen

Handelsbanken imponerar inte på börsen

Storbanken Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, rapporterar kvartalsrapport. Arkivbild.

Anders Wiklund/TT
Handelsbanken, en av landets allra största bolånebanker, klår förväntningarna med ett kraftigt vinstlyft under första kvartalet.
Men marknaden var inte imponerad. Aktien sjunker med cirka 1 procent.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sammantaget beskriver Citis bankanalytiker Maria Semikhatova kvartalsrapporten från Handelsbanken som neutral.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåning, är förvisso något bättre än väntat, konstaterar hon. Men om man tar hänsyn till finansieringskostnaderna för den finländska verksamheten ser det inte lika kul ut, tillägger hon

Vd Carina Åkerström tycker dock rapporten visar på en positiv utveckling.

"Vi fortsätter att visa på ett resultat där intäkterna stiger på de viktiga raderna, intäkterna ökar mer än våra kostnader. Vi har god kostnadskontroll. De kostnader som ökar är bra kostnader, det vill säga kostnader som utvecklar banken", skriver Carina Åkerström.

Hon tonar samtidigt ned Handelsbankens exponering mot kommersiella fastighetsbolag med problem till följd av det snabbt stigande ränteläget.

"I bankens löpande genomgång av exponeringarna mot fastighetsförvaltningsbolag kan vi fortsatt konstatera att kreditkvaliteten är god. Förklaringen ligger i motståndskraftiga kassaflöden, låga belåningsgrader och aktiva insatser av ägare där det funnits behov att stärka finanserna", skriver hon.

FRÅN FÖRSTASIDAN