Förslag: Anpassa sjukpenning för gigekonomin

Förslag: Anpassa sjukpenning för gigekonomin

En utredning som tillsatts av den förra regeringen vill göra det lättare för arbetande att behålla sin sjukpenninggrundande inkomst. Arkivbild.

Pontus Lundahl / TT
Många som har korta anställningar riskerar att över en natt falla ur socialförsäkringssystemet. För att råda bot på det föreslår utredaren Calle Nathanson att historiska inkomster ska ligga till grund för sjukpenning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Systemet för att få ersättning vid sjukdom, graviditet eller föräldraledighet bygger på sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Men dagens regelverk är skapat för en annan arbetsmarknad än dagens, skriver Nathanson på DN Debatt.

Han ser två problem med nuvarande system: att vissa inte klarar att kvalificera sig in i försäkringen och att det är lätt att falla ur systemet.

"Det regelverk vi föreslår är mer anpassat till dagens arbetsmarknad med en växande gigekonomi och där många har korta anställningar", skriver han.

SGI ska enligt utredningens förslag kunna bestämmas utifrån historiska inkomster ett år tillbaka, med hjälp av uppgifter som finns hos Skatteverket. För egenföretagare föreslås en period om tre år.

"Ramtiden för historiska inkomster skapar en viss tröghet i systemet vilket ger ett extra skydd för personer som plötsligt får sin inkomst sänkt", skriver utredaren. En månads anställningstid föreslås också räcka för att kvalificera sig in i systemet, en lättnad jämfört med tidigare.

Resultatet av utredningen presenteras den 20 juni.

FRÅN FÖRSTASIDAN