Cyklondrabbade Nya Zeeland höjer räntan

Cyklondrabbade Nya Zeeland höjer räntan

Soldater levererar förnödenheter till drabbade familjer efter cyklonen Gabrielle. Bilden är tagen i söndags.

Mike Scott/AP/TT
Nya Zeelands centralbank höjer sin styrränta med en halv procentenhet till 4,75, trots att landet nyligen drabbades av en cyklon som orsakade elva dödsfall och kostnader för miljarder.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Orsaken till höjningen är att centralbanken vill begränsa inflationen och pressa ned den mot tvåprocentsmålet, från nuvarande 7,2 procent. Dessutom är arbetslöshetsnivån på låga 3,4 procent.

Men samtidigt är många i landet drabbade av cyklonen Gabrielle som slog till med stor förödelse förra veckan. Och räntehöjningen kan slå mot konsumenter i form av allt från höjda kreditkostnader till ökade kostnader för bostadslån.

Men centralbanken resonerar som så att återuppbyggnaden efter cyklonen på lång sikt kommer att driva upp priserna, även om exporten får sig en smäll.

– Cyklonen Gabrielle och andra allvarliga väderincidenter nyligen har haft en förödande effekt på många nyzeeländares liv. Det är för tidigt att pricksäkert bedöma ekonomipolitikens implikationer kring de här väderhändelserna, med tanke på att omfattningen av förstörelsen och ekonomiska störningar börjar märkas först nu, säger centralbankschefen Adrian Orr.

Några som är besvikna på beskedet är Kiwibanks ekonomer, som i förra veckan uppmanade centralbanken att skjuta på höjningen till april, och om man nu tvunget skulle höja borde man snarare sikta in sig kring 0,25 procentenheter.

"Tillfällig lindring, av alla slag, behövs i kristider", skrev ekonomerna.

FRÅN FÖRSTASIDAN