Credit Suisse-nedskrivning anmäld till domstol

Credit Suisse-nedskrivning anmäld till domstol

Omstridd nedskrivning av värdet på lån till Credit Suisse prövas i domstol. Arkivbild.

Michael Buholzer AP/TT
Ett antal långivare har stämt Schweiz finansmyndighet Finma. Myndigheten anklagas för regelbrott när den i mars gjorde en omstridd nedskrivning av värdet på obligationer utställda av krisbanken Credit Suisse.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den dramatiska justeringen av värdet på krisbankens så kallade AT1-obligationer – från 17 miljarder dollar (motsvarande cirka 180 miljarder kronor) till 0 – gjordes inför det att den större konkurrenten UBS till ett kraftigt rabatterat pris köpte den anrika förmögenhetsförvaltaren Credit Suisse i mars.

Affären riggades av den schweiziska staten för att undvika en systemkritisk bankkollaps.

Enligt långivarna har de behandlats orättvist av Finma då huvudregeln vid allvarliga bankkriser är att förlusterna ska tas av aktieägare innan de drabbar långivare.

UBS-köpet innebar att de befintliga aktieägarna i Credit Suisse fick 3 miljarder dollar för sina aktier.

Tanken med lån med AT1-obligationer – som efter finanskrisen 2008 har blivit en obligatorisk del av europeiska bankers finansiering – är att obligationerna ska kunna omvandlas till aktier i krislägen.

Finma – som låg bakom nedskrivningen inför UBS-köpet – har försvarat beslutet med att det fanns skrivningar i de berörda låneavtalen som öppnade för möjligheten att göra en nedskrivning.

FRÅN FÖRSTASIDAN