Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Ekonomernas tips – så klarar du av ”årets fattigaste vecka”

FOTO: Claudio Bresciani/TT, Isabell Höjman/TT
Här nedan tipsar två privatekonomer hur du ska tänka för att klara av det tuffa ekonomiska läge som råder i Sverige.
Oxveckorna är här! Den fattigaste tiden på året, både rent ekonomiskt och rent helgmässigt. Jul-, nyårs- och trettonhelgen är förbi och påsken inträffar inte förrän månadsskiftet mars-april. Fram till dess handlar det mest bara om att överleva. Först ska du ta dig igenom det som privatekonomerna kallar för ”årets fattigaste vecka”.
TT har pratat med SEB:s privatekonom Américo Fernández som säger att ett av de absolut tuffaste ekonomiska åren i mänsklighetens historia har passerat. Högtiderna runt årsskiftet har kostat svenskarna mycket pengar, därför är det säkert många som har det lite tunt i plånboken just nu veckan innan löning. Räntorna och priserna på mat och el har ökat. Samtidigt gör inflationen att pengarna räcker till mindre.

Många upplever nog att det gapar lite tomt i penningpungen nu i inledningen av året.
FOTO: Henrik Montgomery/TT– Det är onekligen ett ansträngt läge för många hushåll, säger han.
Fernández får medhåll från Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Hon säger att det är viktigt att vara snabb och direkt lösa problemen som uppstår.

Expertens tips till dig som funderar på att skilja dig – tänk på detta
– Agera nu. Om det sen är att kontakta banken och säga som det är, eller kontakta den som utfärdat räkningen till dig, vänta inte utan gör det bara, säger hon.
Hon rekommenderar däremot ingen att ta akuta och snabba kreditlån för att få till en kortsiktig quick fix.
Här är tipsen från ekonomerna för att du ska klara av inledningen av 2023
Både Fernández och Persson pekar på att det kan vara värt att sälja av lite prylar från hemmet för att få in lite extra stålar.
– Man kanske fick någon julklapp som man kanske inte tyckte om och som man kan lämna tillbaka eller sälja vidare, säger Emma Persson.

Besviken på någon julklapp som du fick? Sälj den.
FOTO: Henrik Isaksson/TTAmérico Fernández säger att man kan rota lite i sin garderob eller sitt förråd för att hitta prylar att kränga vidare. Kanske via en digital säljplattform för att göra det lite lättare?
– Enskilda produkter kanske bara ger ett par hundralappar, men det är en av flera olika lösningar, säger han.

Stefan Ingves skrämmande ord om svensk ekonomi: ”Domedag …”
Håll hårt i pengarna – det kan bli ett tufft halvår
Ekonomerna säger också att det är lika viktigt (om inte viktigare) att minska sina utgifter som att få in mer pengar. Varför inte införa ett köpstopp ett tag? Matlådor är ett annat bra tips.
– Gör det till en sport att laga så billiga måltider som möjligt nu, säger Emma Persson.

Matlådedags i köket! Gör ett storkok och spara hundralappar.
FOTO: Claudio Bresciani/TTMan kan också rensa lite bland sina abonnemang och streamingtjänster. Du kan säkerligen säga upp eller pausa någonting i ett par månader.
De som redan haft det lite knapert den senaste tiden kan förvänta sig att läget ser likadant ut framöver. Man ska inte skämmas för att man hör av sig till elbolagen för att få anstånd eller delbetala en faktura, eller att kolla med banken om man kan få ansöka om amorteringsfrihet under en period.

Streamingtjänster såsom Netflix, Viaplay, Spotify med flera kostar mycket pengar, i alla fall om du har flera samtidigt.
FOTO: Isabell Höjman/TT– Här gäller det att planera för ett kanske fattigare halvår, eller mer, än vanligt, säger Emma Persson.
FOTO: Claudio Bresciani/TT, Henrik Isaksson/TT, Isabell Höjman/TT, Henrik Montgomery/TT