ekonomi

Dyrare mat och bolån under 2023 – så mycket får du betala: ”Mörkt”

Så mycket mer får du betala för bolånen och för maten 2023

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, TV4
Håll hårt i plånboken.
Det kommer behövas 2023 – då bolånen och matkassarna blir mycket dyrare.
– Med fortsatt höga livsmedelspriser så kommer det bli väldigt tufft. Inte minst för barnfamiljer, säger ekonomen Arturo Arques till TV4.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Elisabeth Svantesson (M): ”Staten kommer inte kunna kompensera”
0:41

Efter reklamen: Elisabeth Svantesson (M): ”Staten kommer inte kunna kompensera”

(0:41)

Slå på ljud

2022 var ett tufft år rent ekonomiskt för många svenskar. 2023 ser vi tyvärr ut att gå samma dystra framtid till mötes.

Inflationen i landet ökar, vilket i sin tur leder till ständiga prishöjningar på livsmedel, drivmedel och el, vilket har varit en het potatis de senaste månaderna.

– Det kommer bli ytterligare ett år med försämrad köpkraft och det kommer att kännas i plånboken för många grupper, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till TV4.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Matprisökning på drygt 16 procent

Dessutom beräknas bolåneräntorna ökas ytterligare.

– I det korta perspektivet får vi nog räkna med att bolåneräntorna toppar någonstans runt 4,5 till 4,75 procent vid halvårsskiftet. Det ser mörkt ut, säger Arques.

Arturo Arques spår en mörk framtid för svenskarna under 2023 – särskilt utsatta blir barnfamiljerna.

Arturo Arques spår en mörk framtid för svenskarna under 2023 – särskilt utsatta blir barnfamiljerna.

FOTO: TV4

TV4 rapporterar att för ett genomsnittligt bolån på 1 650 000 kronor innebär det en ökad räntekostnad på 4 125 kronor/månad före ränteavdrag. Matpriserna väntas fortsätta stiga under 2023. Enligt Konjunkturinsitutet kommer en familj som lägger 10 000 kronor i månaden på livsmedel få ökade utgifter på 1 640 kronor.

– Tyvärr är det så att det mesta som kan gå emot hushållen har under 2022 gjort det, och lär göra under större delen av 2023 också. Livsmedel är någonting som vi alla behöver och det är klart att med fortsatt höga livsmedelspriser så kommer det bli väldigt tufft. Inte minst för barnfamiljer, säger Arturo Arques.

Se upp där borta i gången! Nu blir det viktigare än någonsin att hitta kapen i matbutikerna.

Se upp där borta i gången! Nu blir det viktigare än någonsin att hitta kapen i matbutikerna, annars blir det snart tomt i plånboken.

FOTO: Claudio Bresciani / TT

Högre lön – men äts upp av inflationen

Swedbanks beräkningar landar i att löntagarna kommer att tappa upp till 7 procent i köpkraft, vilket innebär att en medelinkomsttagare får ut 2 000 kronor mindre varje månad i takt med att löneökningarna äts upp av inflationen.

– Vi kommer förmodligen se en högre löneökning i år än vad vi har sett tidigare. Men inte i nivå med den inflationen vi har. Så tyvärr för löntagarnas del kommer det att bli försämrad köpkraft. Vi har fortfarande pandemi och kriget i Ukraina, så osäkerheten är fortfarande väldigt stor. Det kan hända väldigt mycket. Rådet till hushållen är att se över sin ekonomi och hålla hårt i plånboken och dra in på det du kan, säger Arturo Arques.

FOTO: TV4, Fredrik Sandberg/TT, Claudio Bresciani/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN