Drottning Elizabeth missar möte med Greta Thunberg

95-åriga drottning Elizabeth missar klimattoppmötet i Storbritannien – och att träffa Greta Thunberg.
Istället har den unga klimatdrottningen bestämt träff med strejkande järnvägsarbetare.
”Jag bjuder in alla, speciellt arbetarna som strejkar i Glasgow. Vi ses där.”, skriver Thunberg på Twitter.

Drottning Elizabeth, 95, meddelar att hon kommer missa FN:s klimattoppmötet COP26 i Glasgow, skriver BBC. Mötet i Skottland som kommer vara sprängfyllt med världsledare, digniteter och andra viktiga aktörer. Men tyvärr kommer det viktiga toppmötet sakna kunglig glans.

Buckingham Palace skriver i ett meddelande att drottningen ”tyvärr” kommer kunna delta. I förra veckan rapporterades det att den 95-åriga drottningen över det brittiska imperiet hade lagts in på sjukhus, något som Hänt har skrivit om tidigare.

Drottningen missar mötet. I förra veckan var den 95-åriga drottningen inlagd på sjukhus över natten.

Katielee Arrowsmith / SWNS / TT

Svenskan är inbjuden – men missar drottningen

En annan som bjudits in på mötet är svenska Greta Thunberg, 18. En världskändis – och kanske klimatdrottning i sin egen rätt. Hon har nyligen flyttat hemifrån, något Hänt också har skrivit om. För många låter en helg fylld med digniteter, stora beslut och fototillfällen som något väldigt trevligt.

Men Greta Thunberg har varit stark kritisk mot mötet. Till Youth4Climate i Milan, Italien i torsdags hånade 18-åringen världsledare.

– Bygg tillbaka starkare. Blah, blah, blah. Grön ekonomi. Blah, blah, blah. Netto noll utsläpp 2050. Blah, blah, blah, sa Greta Thunberg på mötet åsyftandes att dessa möten inte är tillräckligam, skriver The Guardian.

Greta Thunberg är inbjuden till klimattoppmötet – men missar tillfället att sola sig i kunglig glans.

Foto: Alexander Pohl

18-åringen har även hånat Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. På Twitter attackerade Greta Thunberg premiärministern som under president Joe Bidens virtuella klimatmöte kallade klimataktivism för ”politisk korrekt grön kaninkramande”. Svenskan bytte då sin biografi på Twitter till ”kaninkramare”.

Sörjer inte – bjuder istället in strejkande järnvägsarbetare

Drottning Elizabeth ställer in sitt deltagande mötet – men Greta Thunberg sörjer inte över att missa ett tillfälle att sola sig i den kungliga glansen. Istället meddelade hon på sin Twitter att hon kommer medverka på en klimatdemonstration i Skottlands största stad Glasgow under tiden som klimattoppmötet hålls.

Grannarna i chock efter fruktansvärda upptäckten i huset: ”Ett litet barn”

Svenskan bjuder dessutom in strejkande järnvägsarbetare i Skottland att medverka i sin demonstration. På twitter skriver hon att klimaträttvisa gäller alla.

”Klimaträttvisa betyder också social rättvisa. Vi lämnar ingen bakom oss”, skriver Greta Thunberg på Twitter.

FN har haft klimattoppmöten i nästan tre decenier. Nästan alla världens länder deltar i de globala mötena. De kallas COP, som står för ”Conference of the Parties”. Som på svenska kan grovt översättas till ”Parternas konferens”. Under mötena diskuteras klimatet för att få upp det på länders agendor. I år är det den 26:e gången mötet hålls, varav mötet COP26.

I år kommer mötet hållas i Storbritannien, i Skottlands största stad Glasgow. Många världsledare kommer att träffas, tillsammans med tiotusentals förhandlare, representanter från olika stater, företag och allmänheten. Mötet kommer pågå mellan söndagen, dem 31 oktober, till på fredag 12 november.

LÄS OCKSÅ: Laura, 31, kastar kläderna för att rädda klimatet: ”Vi bryr oss

LÄS OCKSÅ: Drottningens markering efter Meghans hemliga raseri inför bröllopet

Foto: Katielee Arrowsmith / SWNS / TT, Alexander Pohl

Senaste nytt