jul

Därför ska du inte elda upp din julgran – kan vara livsfarligt

MSB varnar svenskarna för att elda upp sin julgran – kan leda till skorstensbrand

FOTO: skärmdump TV4/TV2 Norge, Henrik Isaksson/TT
Julen är över och du vill göra dig av med granen.
Om du planerar att elda upp den i kaminen bör du tänka om, eftersom det kan få allvarliga konsekvenser.
– Största risken är framför allt att branden kan sprida sig vidare ut i hemmet, säger Lynn Ranåker, MSB, till TV4.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stegen faller när John sätter upp julbelysningen
0:32

Efter reklamen: Stegen faller när John sätter upp julbelysningen

(0:32)

Slå på ljud

Tjugondag Knut dansas julen ut – då kastas även granen ut i många hushåll. Men alla orkar inte vänta till 13 januari innan man städar bort julpyntet, packar ner adventsljusstakarna och gör sig av med granen.

När man ska dumpa julträdet finns det en tumregel, släng den INTE i brasan. Det finns nämligen flera risker med att elda upp sin gran, det kan exempelvis orsaka skorstensbrand. En film från norska TV2 – som TV4 visar i sitt nyhetsinslag – visar hur snabbt och enkelt trädet tar fyr.

– Det finns ingenting som säger att man inte ska, men det är någonting som man kanske inte bör göra. Med det sagt brukar vi från MSB:s håll säga att man ska inte tända den eld som man inte kan släcka, säger Lynn Ranåker, handläggare på Enheten för brand och räddning, MSB, till TV4.

Lynn Ranåker är expert på eldning och brandrisker på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Lynn Ranåker är expert på eldning och brandrisker på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

FOTO: TV4

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Det ska du göra med din gamla gran i stället

– När man ser den norska filmen kan man se att med det intensiva brandförloppet som är där är en okontrollerad brand snarare än en kontrollerad brand som man vill ha inomhus i sin eldstad. Största risken är framför allt att branden kan sprida sig vidare ut i hemmet, fortsätter hon.

Enligt branschorganisationen Avfall Sverige är det bästa man kan göra med sin gamla gran att dumpa den på någon av kommunens insamlingsplatser. Man bör inte elda upp den själv.

Granens grenar fyllda med barr fattar väldigt snabbt eld och det ”exploderar” inifrån kaminen.

Granens grenar fyllda med barr fattar väldigt snabbt eld och det ”exploderar” inifrån kaminen.

FOTO: skärmdump TV4/TV2 Norge

– Julgranar har en massa barr, många grenar och det utvecklar väldigt mycket värme. Det kan orsaka skorstensbrand, säger norske Ivar Johnsen på Brandskyddsföreningen.

Lynn Ranåker utvecklar hur du undviker just skorstensbränder. Det handlar framför allt om vad du eldar med. Om man nu nödvändigtvis måste eller verkligen vill grilla upp sin julgran bör man vänta ett år så den hinner torka ordentligt.

– Det är framför allt när du eldar saker som du inte ska elda eller när du eldar på ett olämpligt sätt i din kamin. Då har du en större risk för en skorstensbrand än när du eldar exempelvis torr björkved, säger hon.

FOTO: skärmdump TV4/TV2 Norge, Henrik Isaksson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN