Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Vidriga upptäckten i bröd – kan tillverkas av mänskligt hår

FOTO: TT
En studie får nu uppmärksamhet efter avslöjandet om vad som döljer sig i mjölbehandlingsmedel.
Det är vanligt förekommande i brödproduktionen och som levereras till de större matvarubutikerna runt om i världen.
En studie från 2016 avslöjade vad som döljer sig i bröd och bakverk – men först nu blir den uppmärksammad.
Det handlar fabrikstillverkat bröd som innehåller ”mjölbehandlingsmedel”, som det så fint heter på förpackningen, men i själva verket handlar det om aminosyran L-Cystein, ett ämne som används för att förlänga hållbarheten.
Ett stort antal bröd och andra bakverk innehåller L-Cystein som vanligtvis tillverkas av – hår.

Hår hos frisören sopas upp och används – i bröd.
Hussein El-alawi / Sydsvenskan / TTSopas upp från frisörsalonger
Det kan komma från såväl djur- som människohår och enligt New York Post kommer de flesta av de välsmakande lockarna från Kina där det sopas upp från golven på frisörsalonger.
Enligt Livsmedelsverket får människohår inte användas, men enligt New York Post används det ändå eftersom att det är billigare sätt att framställa aminosyran än från de dyrare ankfjädrarna.
Enligt forskare ska det dock endast handla om små spårmängder som kokas i laboratorier.
Hänt Nyheter söker Livsmedelsverket.

Bröden kan innehålla spår av människohår.
JESSICA BENTSEN / DN / TTDET HÄR ÄR L-Cystein
Aminosyra som förekommer naturligt i maten. Den framställs från en annan aminosyra, cystin, som finns i stor koncentration i hår och horn. Utgångsmaterialet kommer från djur. Människohår får inte användas. Mjölbehandlingsmedel som ger mjölet bättre bakegenskaper. Får användas utan mängdbegränsning till de flesta livsmedel, dock inte mer än vad som behövs, samt i mjöl.
KÄLLA: Livsmedelsverket
FOTO: TT