ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Bröderna spred hemlig info till Ryssland – åtalas för grovt spioneri

11 nov, 2022 
https://image.hant.se/image-8773938?imageId=8773938&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Daniel Sörensen
Bröderna åklagas för grovt spioneri efter att ha läckt hemlig information till Ryssland.
Två bröder misstänks ha delat topphemlig försvarsinformation till Ryssland i över tio års tid.
Nu riskerar de livstids fängelse efter att åtal väckts om grovt spioneri.
– Det har varit en komplex utredning kring ett mycket svårutrett brott, säger chefsåklagaren Per Lindqvist i ett pressmeddelande.
Annons
Ulf Kristersson om ”Turkiets oro för terroristorganisationer”Brand logo
Ulf Kristersson om ”Turkiets oro för terroristorganisationer”

Bröderna har suttit häktade i ett år. Nu har åtal väckts och fallet uppmärksammats i riksmedia. Brödraparet ska ha läckt hemlig information som rör Sveriges försvar i över tio års tid – informationen har de fört vidare till Ryssland. Det handlar om information från både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.

Storebrodern i 40-årsåldern har haft högt uppsatta tjänster inom både Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). DN skriver att han på den sistnämnda arbetsplatsen jobbade på KSI, Kontoret för särskild inhämtning. Den hemligaste underrättelseorganisationen som man känner till i Sverige.

Hade sönder en datorhårddisk innan gripandet

När polisen grep honom i september 2021 hittade de mycket känsligt material på hans privata dator. Hans lillebror, som är i 30-årsåldern, greps nästan två månader senare. Dessförinnan hade han brutit sönder en hårddisk och kastat den i en papperskorg i Uppsalaområdet, där båda bröderna är boende.

Annons

– Det är ett påstående om en allvarlig gärning och en allvarlig brottslighet och det har ju att göra med att vi menar att en av de här personerna genom sina anställningar på Säkerhetspolisen och inom Försvarsmakten haft tillgång till mycket känsliga uppgifter, säger åklagaren Mats Ljungqvist till Aftonbladet.

Chefsåklagaren: ”Gärningen är grov”

Storebrodern är åtalad för både grovt spioneri och grov obehörig befattning med hemlig uppgift, medan lillebrodern bara åtalas för det förstnämnda. Brotten spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet. Straffet för spioneri av normalgraden är högst sex års fängelse, medan grovt spioneri ger fängelse på mellan fyra och arton år eller livstid.

Båda bröderna nekar till brott.

Chefsåklagaren Per Lindqvist kommenterar åtalet.
Chefsåklagaren Per Lindqvist har arbetat med ärendet i ett år.

– Det har varit en komplex utredning kring ett mycket svårutrett brott och misstanken rör mycket allvarlig brottslighet riktad mot Sveriges underrättelse- och säkerhetssystem. Gärningen är grov eftersom den rör förhållanden som är av stor betydelse, säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande.

FOTO: Claudio Bresciani/TT, Björn Lindah/Aftonbladet/TT

Annons