nobelpriset

Bråket på Nobel – pristagarna vägrar intervjuas tillsammans

Nobelmiddag.

FOTO: Patrik Österberg/TT
Nobels fredspris delas i år mellan tre förkämpar för demokrati och mänskliga rättigheter.
Men mellan pristagarna från Ukraina, Ryssland och Belarus råder allt utom fred.
Under presskonferensen på fredagen vägrade de intervjuas tillsammans.
Börje Salming tar emot NHL:s hederpris
0:60

Efter reklamen: Börje Salming tar emot NHL:s hederpris

(0:60)

Slå på ljud

Årets pristagare har samlats i Oslo inför lördagens Nobelfest, men redan igår var det trubbel i paradiset. Kontroverserna rör pristagarna av fredspriset: människorättskämpen Ales Bialiatski, den ryska människorättsorganisationen Memorial och den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties.

Valet av årets pristagare har kritiserats på grund av konflikten mellan Ryssland och Ukraina, och det faktum att Bialiatski sitter fängslad i Belarus, ett land som visat stor lojalitet till president Vladimir Putin.

Det blev tydligt under fredagens presskonferens att pristagarna själva var missnöjda med att prisas tillsammans. Vid presskonferen satt pristagarna tillsammans, men en av dem vägrade intervjuas tillsammans med representanten från Ryssland, skriver Svensk Dam.

Oleksandra Matviichuk vägrade intervjuas

Eftersom att Ales Bialiatski sitter fängslad i Belarus är det istället hans fru Natalia Pinchuk som deltar i Oslo. Den ukrainska människorättsorganisationen representeras av ukrainska Oleksandra Matviichuk och ryska Memorial av ryssen Yan Rachinsky.

Det var ingen glädje som uttrycktes under fredagens pressträff när de tre satt tillsammans framför kamerorna som smattrade.

De tre pristagarna tillsammans med Noblkommitténs ordförande.

Under fredagen deltog samtliga pristagare av Nobels fredspris i en pressträff med Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss Andersen.

FOTO: Geir Anders R Ørslien/Nobel Prize Outreach

Ukrainaren Oleksandra Matviichuk gjorde det tydligt redan vid ankomst till pressträffen att hon vägrade intervjuas tillsammans med den ryska pristagaren.

Den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss Andersen berättar för Ekot om händelsen:

– Oleksandra menar att hennes land Ukraina är i en så kritisk situation. Hon ville ta den presstiden till att prata om Ukrainas situation, säger hon.

Hon anser att händelsen inte alls var lika dramatisk som den framställts som. Reis Andersen berättar också för radiokanalen att hon står bakom valet av pristagare till årets fredspris.

– Det är inte stater som prisas, säger hon.

FOTO: TT/Geir Anders R Ørslien/Nobel Prize Outreach

FRÅN FÖRSTASIDAN