Bostadsbränderna ökar i december – viktiga punkterna att tänka på

Bostadsbränderna ökar i december

Nu börjar december och det innebär också att bostadsbränderna ökar runt om i Sverige.
Men det finns en hel del saker att tänka på som kan minska risken för bränder i juletid.
Här tipsar experterna om viktiga punkter att tänka på.
Hunden Jewel jagar iväg björnar från tomten
Slå på ljud

Nu går vi in i december månad, något som ofta är förknippat med tända ljus, julpynt, glöggmingel och gran.

Men förutom den mysiga stämningen som december innebär så är det också just under denna månad som antalet bränder i bostäder ökar.

Bara i december åker Räddningstjänsten ut till över 600 bostäder varje år enligt Brandskyddsföreningen. Enligt Lars Brodin är det allra viktigaste att ha i hemmet en fungerande brandvarnare.

– De flesta har en brandvarnare hemma, men kontrollerar den allt för sällan. Vid en majoritet av alla dödsbränder saknas en fungerande brandvarnare. Brandvarnare räddar liv, så enkelt är det, säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Levande ljus – inte största boven i dramat

Man kanske kan tro att levande ljus är den vanligaste orsaken till bränder, men enligt flera experter så orsaker spisen betydligt fler bränder än levande ljus.

– Det kan vara extra viktigt att tänka på vid juletid, när man kanske är stressad, har gäster och lagar mycket mat samtidigt. Så det är viktigt att man ser till att vara i köket när man lagar mat, säger Josefin Åkerström, samordnare för särskilt riskutsatta på Räddningstjänsten Storgöteborg till Nyheter24.

Hon poängterar också att det även är väldigt viktigt att ha koll på de levande ljusen i hemmet. Ett alternativ är att använda sig av elektrisk ljus istället. Men om man ändå vill ha levande ljus så är det enligt Josefin bra att ha som regel att personen som tänt ljuset också ska ha ansvar för att det släcks. Samt att inte ha levande ljus i ett rum som man inte befinner sig i.

7 tips att tänka på i jul

Förutom att ha extra koll på levande ljus, se till att ha en brandvarnare som fungerar samt ha koll på spisen så finns det också andra tips för ett brandsäkert julfirande:

  1. Vakta spisen – Hjälp minnet på traven, sätt en äggklocka eller ett larm på telefonen om du måste lämna spisen under matlagning. Ytterligare ett sätt att höja säkerheten är att installera en spisvakt som stänger av spisen då den känner av risk för brand.
  2. Kolla elen – Använd jordfelsbrytare och CE-märkta produkter. Kontrollera regelbundet att sladdar och utrustning är i bra skick.
  3. Håll ljusen sällskap – Lämna aldrig ett rum med levande ljus, tänk på var du placerar ljusen och använd gärna obrännbara ljusstakar och dekorationer. Dekorera inte heller ljusstaken med mossa, bomull eller annat material som kan ta eld.
  4. Utrusta dig – Kontrollera att dina brandvarnare fungerar och glöm inte att byta batterier. Ha minst en brandvarnare per våningsplan, och gärna i anslutning till sovrum och kök där det är vanligt att bränder börjar. Brandfilt och brandsläckare är också bra att ha hemma.
  5. Sota regelbundet – Försäkra dig om att din eldstad är registrerad hos ett av kommunen utsett sotningsdistrikt.
  6. Påminn familjen – Sätt upp en lapp med påminnelsen att släcka ljuset på insidan av ytterdörren, så att du blir påmind om att släcka ljuset innan du går hemifrån.
  7. Fritt fram – Blockera inte trappor och korridorer, tänk på att detta är utrymningsvägar om något skulle hända.

Källa: Brandskyddsföreningen/Räddningstjänsten Storgöteborg

LÄS OCKSÅ: 4-årige Julian överlevde – förlorade hela sin familj i svår bilkrasch

LÄS OCKSÅ: Flera barn döda i Sydafrika efter att ha ätit snabbnudlar

FOTO: Janerik Henriksson/TT/Matilda Hagberg/Bildhuset/TTKallestad, Gorm

FRÅN FÖRSTASIDAN