Birgitta Ohlsson om den svåra sjukdomstiden – och sista cellgifterna

Birgitta Ohlsson om den svåra sjukdomstiden – och sista cellgifterna

Birgitta Ohlsson har länge varit en stark röst inom svensk politik.
Men på senaste tiden har det varit tyst.
Nu talar Birgitta Ohlsson ut om tiden efter poltiken – och om det dystra cancerbeskedet.
Katten Midas har fyra öron
Slå på ljud

Birgitta Ohlsson, 46, har länge varit en stark och klar röst inom svensk politik. Hon har alltid gått sin egen väg – och utmärkt sig, som vegetarian, republikan, NATO-vän och proisraelisk. En person man helt enkelt förknippar med Folkpartiet, eller som de heter i dag – Liberalerna.

Hon blev snabbt ordförande för ungdomsförbundet, riksdagsledamot i flera mandatperioder och senare minister i Fredrik Reinfeldts regering 2010. Allt kulminerade när hon tog striden om partiledarposten i Liberalerna 2017 efter att Jan Björklund avgick.

Striden inom Liberalerna var hård om vem som skulle ta över ordförandeposten. Men när stridsdimman hade lagt sig, kammade istället nuvarande partiledare Nyamko Sabuni hem vinsten.

Sedan dess har det varit tyst från Birgitta Ohlssons håll.

Birgitta Ohlsson har varit aktiv inom politiken sedan hon var 19 år gammal. Sedan dess har det varit full fart framåt. Fram till nyligen. Nu berättar hon varför.

Foto: Erik Simander/TT

Birgitta Ohlssons talar ut om bakslagen

I en lång intervju med Dagens Nyheter i oktober berättade den forna EU-ministern om tiden efter både val- och partiledarförlusten. För den stridbara Birgitta Ohlsson hade nämligen precis fått ett tungt cancerbesked.

När tidningen intervjuade henne var Birgitta Ohlsson mitt uppe i den tunga cellgiftsbehandlingen.

– Det första jag gjorde när jag fick beskedet var att planera min begravning, säger Birgitta Ohlsson, till Dagens Nyheter.

”Bli den som kämpar vidare”

Första tiden efter diagnosen var ångestfylld för Birgitta Ohlsson. Men sen kom hon ihåg att hon fått ett avskedsbrev av sin egen mamma – när hon var i samma ålder som hennes döttrar är i dag. Då insåg Birgitta Ohlsson att hon var tvungen att ta sig samman.

– Hon skrev det inför en svår operation. Jag började skissa på ett eget, men insåg att jag måste ta mig samman. Jag måste utgå från det värsta direkt så jag kan samla ihop mig och bli den nordsvenska ardennerhästen som kämpar vidare, säger Birgita Ohlsson till Dagens Nyheter.

Birgita Ohlsson: Kan vara sista cellgiftsbehandlingen

Birgitta Ohlson hoppas nu att hon gjort den sista cellgiftsbehandlingen. På Instagram skriver hon att hon under torsdagen genomgick sin åttonde i ordningen.

”Om patologerna i december finner cancerceller kvar i de då bortopererade tumörerna i bröst och lymfkörtlar blir det cellgiftsbehandling igen. Om datortomografin (röntgen hals till höft) i januari visar fler fläckar på inre organ blir det än tuffare behandling”, skriver Birgitta Ohlson på Instagram.

Hon skriver vidare att hon är stolt över sig själv och kroppen som orkat hantera den intensiva cellgiftsbehandlingen som påbörjades i augusti. Hon är också tacksam för att hon sluppit många av biverkningarna och skriver att hon i perioder kunnat köra hårdträning.

”Jag avskyr att må illa, blir lätt åksjuk och sjösjuk. Men jag har bara mått illa en enda gång under cellgiftsbehandlingen. Det finns jättebra mediciner att få numera. Jag trodde att jag knappt skulle orka att motionera utöver promenader”.

”Halvtidsjobb att ha cancer”

Birgitta Ohlsson har fortsatt att arbeta under sjukdomsperioden, vilket hon tycker har varit väldigt viktigt.

”Då har jag fått annat att tänka på, bibehållit mycket av min identitet och inte bara tänkt på cancern. Även om det nästan är ett halvtidsjobb att ha cancer med alla läkarbesök, prover och sjukhusbesök som min kontaktsjuksköterska brukar säga.”

LÄS OCKSÅ: Magdalena Anderssons hemliga liv med maken och barnen

LÄS OCKSÅ: Annie Lööfs svåra tid efter förlossningen – dotterns kamp för livet

Foto: INSTAGRAM, Erik Simander/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN