Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Bengt, 65, fick sin sperma stulen – upptäckte okänd dotter efter 33 år

FOTO: TV4
Den chocken fick Bengt Wernersson genomlida.
Anledningen är nästan än mer bisarr – för det skulle visa sig att han var en ofrivillig spermadonator.
– Det känns som ett övergrepp och är enormt kränkande. Man får inte göra så här mot människor, säger Bengt Wernersson, i ett pressmeddelande.
Allt började 1990, när Bengt Wernersson, i dag 65, åkte till Hallands sjukhus för att göra en fertilitetsutredning ihop med sin fru.
Inget annat.
Snabbspola till februari 2023. Bengt Wernersson har då en dotter, född 1991.
Plötsligt får Bengt ett samtal från sin bror.
Ett samtal som skulle få världen för honom att gunga.
Brodern hade blivit kontaktad av en dna-släktforskare, som på uddrag av SVT:s Uppdrag Granskning, undersökt felaktigheter i omhändertagandet av sperma på sjukhuset. Det skulle visa sig att i ett flertal fall hade spermieprov används vid inseminering utan faderns tillstånd, samtycke, eller vetskap.
”Jag var i chock”
Ett av dessa dna-prov ledde till bröderna Wernersson.
– Jag var i chock. Antingen var det jag eller min bror, säger Bengt Wernersson i en intervju med TV4:s Jenny Strömstedt.
– Jag frågade vad tusan han hade ställt till med? För jag visste ju vad jag hade gjort. Men när han berättade att det var via ett fertilitetstest så sa jag: ”Ojdå, då är det ju jag”, berättar Bengt Wernersson i TV4-intervjun.
Bengt Wernersson upptäckte då att han hade en okänd dotter. En ofrivillig dotter, som han aldrig blivit tillfrågad om. En dotter som var född med bara sju månaders mellanrum från den han ”kände till”.
32-åriga Rebecka Kristoffersson. Hon var uppvuxen i en familj – med både far och mor – så intresset att undersöka vem hennes biologiska förälder kom aldrig på tal.
– Jag visste ju att jag alltid kunde fråga sjukhuset. Men det skulle ju visa sig att det var svårare än vad man trodde, berättar Rebecka i TV4.
Tar fallet till Europa
I dag har Bengt Wernersson tagit fallet till Europadomstolen, med hjälp av Centrum för rättvisa. Den ideella insamlingsstiftelsen hjälper även ett annat fall, som likt Bengt Wernersson också drabbats av Hallans sjukhus, till domstolen.
Fallet anses nämligen i Sverige vara preskriberat.
– Det borde vara självklart att det allmänna inte får använda enskildas könsceller utan deras samtycke och att brott mot mänskliga rättigheter inte ska kunna preskriberas innan man känner till att ens rättigheter har överträtts. Att nu även Bengt tar sitt fall till Europadomstolen ökar chanserna att domstolen tar upp de här frågorna till prövning, säger Alexander Ottosson, ombud för Bengt Wernersson.
– Det känns som ett övergrepp och är enormt kränkande. Man får inte göra så här mot människor, säger Bengt Wernersson, i ett pressmeddelande.

Tvingades sälja huset – Magnus Samuelsson om nya karriären: ”Rida på…”
FOTO: TV4