cancer

Amelia, 12, överlevde dödsdomen tack vare läkarnas udda lösning

Udda lösningen av läkarna fick Amelia, 12, att övervinna cancern och leva normalt igen.

FOTO: Facebook
När Amelia, 12, fick skelettcancer valde läkarna att göra en minst sagt annorlunda operation.
Men den udda lösningen räddade henne – och gjorde så att flickan återfick sitt gamla liv igen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bilförare kör nästa på skolbarn under vansinnesfärd
0:27

Efter reklamen: Bilförare kör nästa på skolbarn under vansinnesfärd

(0:27)

Slå på ljud

I augusti 2017 fick familjen Eldred det fruktansvärda beskedet. Deras dotter Amelia, i dag 12 år, hade fått skelettcancer i ena benet. För att kunna rädda hennes liv valde läkarna att utföra en så kallad Van Nes rotationsplastik. De amputerade hennes knä och en del av benet, sedan sydde de tillbaka det förkortade benet bak och fram.

Foten och vristen, som roterats 180 grader, fungerar efter operationen på samma sätt som en knäled. När patienten sedan får på sig en benprotes blir han eller hon mer rörlig och böjlig i benet. Det är ett hittills relativt ovanligt tillvägagångssätt att hjälpa folk, ofta ungdomar, som blivit av med sitt knä och som behöver en benprotes.

Amelia efter operationen – när benet och foten vridits 180 grader.

Amelia efter operationen – när benet och foten vridits 180 grader.

FOTO: Facebook

”Hej då tumör, vi ses din förlorare”

Efter amputeringen har Amelia sakta men säkert återgått till sitt vanliga liv. Hon bor tillsammans med sin familj i engelska Tamworth utanför Birmingham. Hennes mamma Michelle Eldred, 49, säger att dottern har varit så modig och positiv sedan hon tvingades kapa sitt ben.

– Amelia klagade aldrig efter sin operation. Hon tittade på en Youtube-video med en tjej som gjort en likadan operation som sen blev dansös, och hon inspirerades så mycket av henne. Hon sa att hon ville bli som henne och det sista hon sa innan hon åkte in på operationsbordet var: ”Hej då tumör, vi ses din förlorare”, säger hon enligt The Sun och fortsätter:

Amelia med sin mamma Michelle.

Amelia med sin mamma Michelle.

FOTO: Facebook

– Hon hade en så härlig och stark attityd och vi var så stolta över henne.

Kan nu springa och dansa igen

Amelia fick omgående en protes som gjorde att hon kunde börja lära sig att gå igen, men i januari 2021 fick hon en förbättrad, sportig protes som gjorde att hon kunde börja springa igen.

– Hon älskar att dansa och springa och nu kan hon göra båda. Hennes bakvända fot fungerar som knä nu och protesen passar perfekt där. Innan hon fick cancer tävlade hon alltid i olika idrotter och hennes nya protes har verkligen förbättrat hennes liv, säger Michelle.

Amelia med sin nya, sportigare protes som gör det lättare för henne att springa och röra sig snabbt.

Amelia med sin nya, sportigare protes som gör det lättare för henne att springa och röra sig snabbt.

FOTO: Facebook

Amelia älskar också klättring, löpning, bågskytte och ingenting stoppar henne. Förra sommaren åkte hon på ett ”Amp Camp” på Teneriffa där barn som amputerat en kroppsdel fick komma och idrotta.

FOTO: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN