Alba nekades av 20 familjer – adopterades av ensamstående pappan

Alba och Luca

Alba med Downs syndrom väntade på att bli adopterad direkt efter födseln.
Men hela 20 familjer tackade nej – innan ensamstående pappan Luca hörde av sig.
– Jag kände direkt att hon var min dotter, säger han.
0:34

Efter reklamen: Hjärtevärmande klipp – Inez pussar farföräldrarna hejdå

(0:34)

Alba, 4, från Italien föddes med Downs syndrom och direkt efter födseln ville hennes mamma adoptera bort henne. När hon var 13 dagar gammal hade hon blivit nekad av hela tjugo familjer, med motiveringen att de inte ville ta hand om ett barn med särskilda behov.

Då kom Luca Trapanese, 43. Han hade alltid drömt om att få bli pappa, en dröm som hade stärkts efter uppbrottet från sin dåvarande pojkvän.

Men det var inte helt simpelt, Italiens konservativa lagar gjorde det svårt för ensamstående och homosexuella män att adoptera, och det var först 2017 som en lagändring gjorde det möjligt.

”Kände en sådan glädje”

Luca Trapanese hade under åren jobbat på vårdhem för människor med särskilda behov. Ända sedan hans vän gick bort i cancer 14 år gammal hade han känt en vilja att få hjälpa andra.

Han hade också arbetat för organisationer kopplade till den katolska kyrkan och hjälpt människor som varit funktionshindrade eller svårt sjuka. När samtalet kom om att det fanns en liten flicka vid namn Alba som sökte en förälder så tvekade han aldrig.

– Det var första gången som jag höll i ett nyfött barn. Innan det ögonblicket hade jag alltid var rädd. Men när jag höll Alba för första gången visste jag direkt att jag var hennes pappa. Jag kände en sådan glädje, jag kände direkt att hon var min dotter, har Luca Trapanese sagt till BBC.

Läkarna dömde ut flickan med downs syndrom – nu gör hon succé

”Måste hela tiden kämpa mot fördomar”

Sedan den dagen har de älskat att tillbringa tid tillsammans. Alba är i dag fyra år gammal och älskar att sjunga och dansa med sin pappa.

– Det största ögonblicket i mitt liv var när Alba kallade mig ”pappa” för första gången, och när hon tog sina första steg, säger Luca till sajten The Dad.

Alba kommer alltid få ett bra liv med Luca, men däremot finns det en oro för hur resten av världen kommer bemöta henne när hon blir äldre.

– Vi måste hela tiden kämpa mot fördomar och utanförskap. Jag hoppas att folk kommer bemöta Alba utifrån hennes egenskaper och inte som en person med en funktionsnedsättning.

LÄS OCKSÅ: Mamman fick tvillingar med Downs syndrom – en på miljonen

LÄS OCKSÅ: Sader Issas pappa har Downs syndrom: Så stolt över honom

Foto: Instagram

SENASTE NYTT!