Agneta Anderssons OS-medaljer stals –mysterium hur guldet kom tillbaka

Agneta Anderssons OS-medaljer blev stulna – så slutade medaljmysteriet.

Agneta Anderssons OS-medaljer blev stulna – så slutade medaljmysteriet.

Foto: TT
En mörk natt blev OS-vinnaren Agneta Anderssons medaljer stulna.
OS-guldet är spårlöst försvunnet. Plötsligt en dag stannar en man på motorcykel utanför hennes café.
– Jag har något jag vet du hemskt gärna vill ha – din guldmedalj, säger mannen, berättar kanotisten Agneta Andersson i Radiosporten Dokumentär.

Agneta Andersson, 60, är en av Sveriges mest framgångsrika olympier genom tiderna. Under sin tid som kanotist i svenska landslaget vann Agneta Andersson sju stycken OS-medaljer, varav tre guld.

Hon tog även ytterligare elva medaljer i olika världsmästerskap. Endast Charlotte Kalla har en längre meritlista.

Som 35-åring, efter OS i Atlanta i USA, la Agneta Andersson årorna på hyllan. Det var ett beslut som skulle påverka mångmedaljören och OS-vinnaren mycket.

– Det hade varit hela mitt liv. Ända sedan jag var 18-19 år, så hade paddlingen varit det viktigaste i mitt liv. Jag hoppade till och med av gymnasiet för att gå på läger, säger Agneta Andersson till Radiosporten Dokumentär.

Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson jublar efter finalvinsten i OS i Atlanta, 1996.

Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson jublar efter finalvinsten i OS i Atlanta, 1996.

FOTO: Peter Widing/TT

– Paddlingen har kommit i första rummet hela tiden. Det var hela min identitet att vara "kanottjejen", eller "idrottstjejen" Agneta. Det blev ett stort tomrum efteråt, fortsätter Agneta Andersson i dokumentären.

Tittarnas kritik efter Marcus Oscarssons miss: ”Så uselt”

OS-medaljören bar på en söt hemlighet

35-åringen bar däremot på en hemlighet – som kanske överraskade de som följt henne under OS-sändningarna hemma i Sverige. Agneta Andersson älskar nämligen småkakor och bakning. Det är en passion hon haft hela livet.

2004 slog Agneta Andersson upp dörrarna till sitt egna kafé, vid Vänerns strand i Marieberg i Kristinehamns kommun.

– Vi sa att vi måste ju ha en kaka som är lite speciell för oss. En kaka som vi skulle kalla Mariebergaren.

Mentalsjukhuset i Marieberg, i Värmland. Agneta Anderssons café låg precis intill, på strandkanten mot Vänern.

Mentalsjukhuset i Marieberg, i Värmland. Agneta Anderssons café låg precis intill, på strandkanten mot Vänern.

FOTO: FREDRIK PERSSON

Inredde kaféet med guldkant

Kaféverksamheten tog snart fart och Agneta Andersson drev så småningom verksamheten helt på egen hand. Många kom dit för att fika och ha en trevlig stund – men även för att se på alla medaljer som OS-vinnaren hade vunnit.

Agneta Andersson förvarade nämligen alla sina priser och utmärkelser i ett vitrinskåp i kaféet, så gäster kunde beundra hennes tidigare insatser.

Det var ett inredningsinslag som var väldigt uppskattat bland kaféets gäster, berättar hon.

– Jag ville gärna plocka in mina utmärkelser, OS-medaljer och allt annat som jag fått under åren. Så de låg i ett skåp i kafédelen. Istället för att ha mina OS-medaljer i ett bankfack, så kan de ligga här så andra kan njuta av dom, tänkte jag, säger Agneta.

– Många frågade om det var kopior. De kunde inte förstå att jag vågade ha medaljerna här. ”Oh, hur törs du ha medaljerna här?”, frågade gästerna, berättar Agneta.

Agneta Andersson inredde sitt café med OS-guld.

Agneta Andersson inredde sitt café med OS-guld.

FOTO: Tobias Röstlund/TT
Unga mamman i tårar efter att polisen stormat hennes och bebisens hem

Medaljkupp – slängde en blomkruka genom ett altanfönster

Men trivseln och stoltheten över medaljerna skulle snart utbytas till skräck. En mörk natt, i augusti 2011, så slänger någon en blomkruka genom ett altanfönster. Tjuven, eller tjuvarna har ett mål i sikte – vitrinskåpet. Allt i skåpet länsas. Guldmedaljer, VM-priser, guldklockor, utmärkelser från kungen och länet.

I röran av glassplitter ligger endast Agneta Anderssons silvermedalj från OS i Los Angeles. På något vis har den undkommit tjuvarnas giriga fingrar, efter medaljkuppen mitt i natten.

– Det var en hemsk känsla när man kom in på morgonen och såg förstörelsen. De hade slagit sönder allt, det låg glas överallt. Allt var nästan borta ur skåpet, berättar Agneta för Radiosporten.

Dagen efter var det nattsvarta rubriker i pressen. Sveriges främsta kvinnliga olympier då genom tiderna, hade fått alla sina medaljer stulna. Sorgen och upprördheten var stor.

Polisen skulle utreda händelsen, men fick inte fram något spår efter tjuvarna.

Mysteriet skulle snart nystas upp – delvis

Senare på kvällen, dagen efter stölden, ringer polisen och berättar en oväntad nyhet. En kvinna på promenad har hittat en påse vid en kyrkogårdsmur – med fyra av de sex stulna OS-medaljerna.

Enligt SVT är värdet per guldmedalj omkring 2 000 kronor. Medaljerna är nämligen enbart täckta med ett tunt lager guld. Silver och bronsmedaljerna är värda ännu mindre. En möjlig anledning till att stöldgodset lämnats kvar vid den ödsliga kyrkogården.

Men två OS-medaljer saknas fortfarande. En guldmedalj från OS i Atlanta, och en bronsmedalj från OS i Barcelona, 1992. Svaret på var de kvarvarande stulna OS-medaljerna tog vägen skulle dröja länge innan det kom fram.

Ett år efter stöldkuppen hörs oväsen utanför caféet. In kliver en man på motorcykel – som gärna vill prata med Agneta. Han har något som är hennes, berättar han.

Ett år efter stöldkuppen hörs oväsen utanför caféet. In kliver en man på motorcykel – som gärna vill prata med Agneta. Han har något som är hennes, berättar han.

FOTO: Frank May

”Jag har något jag vet du hemskt gärna vill ha – din guldmedalj"

En söndag, 2012, är det något som väsnas högljutt utanför Agneta Anderssons kafé i Marieberg. En man har anlänt med sin motorcykel och frågar om han kan få prata med henne. Han har nämligen något han vill sälja till henne.

– Det kliver in man som ser, jag ska inte säga kriminell, utan lite sliten ut. Han säger att han vill prata med mig. När vi går ut i foajén så säger han: ”Jag har något jag vet du hemskt gärna vill ha – din guldmedalj", och plockar fram OS-guldet från Atlanta.

Mannen på motorcykeln berättar att han kommer från ”den undre världen”, samt att han umgås med märkliga typer. Motorcykelmannen påstår att det inte är han som är tjuven men att han kommit över guldmedaljen. Nu vill han sälja tillbaka medaljen till Agneta Andersson.

– Han skulle ha 1 000 kronor. Jag bara springer in i kassan och hämtar pengarna. Sen hoppar han på sin motorcykel och åker iväg, berättar Agneta Andersson i dokumentären.

I en intervju med P4 Värmland, vid tiden av det märkliga mötet med motorcykelmannen, säger Agneta att det hela kändes overkligt.

– Jag ville verkligen bara få ett slut på den här historien, säger hon då till radiokanalen. Hon berättar även då att hon polisanmält händelsen.

Mannen ska ha varit känd för polisen. Han har suttit inne för flera brott, bland annat för häleri och inbrott. Men polisen tog aldrig fast mannen för medaljförsäljningen, enligt Radiosporten Dokumentär.

Bronsmedaljen från OS i Barcelona, 1992, är fortfarande spårlöst försvunnen.

Agneta Andersson var med Mästarnas Mästare, 2010.

Agneta Andersson var med Mästarnas Mästare, 2010.

FOTO: CARL-JOHAN SÖDER CJS

LÄS OCKSÅ: OS-stjärnan Maria, 25, räddar livet på sjuk bebis

LÄS OCKSÅ: OS-stjärnan död i tragisk olycka – efter första guldet någonsin

Foto: Jan Collsiöö/TT, Hans-Olov Lundkvist

Senaste nytt