Adam lider av extrema sjukdomen – nu hyllas han efter modiga beslutet

Adam Pearson, 37.

FOTO: REX/TT
Adam, 37, ser inte ut som alla andra och har tampats med tumörer i ansiktet sedan fem års ålder.
Nu tävlar han i matlagningsprogram för att visa andra att allt är möjligt.

Adam Pearson, 37, är inte okänd i brittiska tv-sammanhang. Hans utmärkande utseende gör honom lätt att känna igen. Han har tidigare varit med i ett flertal dokumentärer och även medverkat i filmen Under the Skin från 2013 tillsammans med skådespelerskan Scarlett Johansson. Nu tar han än en gång plats i tv-rutan när han tävlar i Celebrity Masterchef, den brittiska motsvarigheten till Sveriges Mästerkock VIP.

Tumörer som växer i nervsystemet

Adam är inte född med sin sjukdom utan fick den efter att han ramlat och slagit i huvudet när han var fem år gammal. Bulan som blev efter fallet läkte inte och blev istället större. Läkarna gav honom diagnosen neurofibromatos typ 1, även känd som Recklinghausens sjukdom. Sjukdomen presenterar sig som godartade bindvävstumörer längs nerver i huden och Adams annorlunda utseende beror alltså på att han har tumörer under huden i ansiktet. Sjukdomen är ärftlig.

Adam och medtävlande i Celebrity Masterchef.

Adam Pearson och två av de medtävlande i Celebrity Masterchef.

FOTO: BBC

"Det har inget med funktionsnedsättning att göra"

Tidningen Metro har pratat med Adam Pearson som är väldigt glad att produktionen bortser från hans funktionsnedsättning.

Ofta med minoritetsbegåvning, och särskilt funktionshindrade talanger, blir de inblandade i att bara göra handikappsaker, säger Adam och gör fingercitat när han uttrycker det sista ordet.

Han förklarar att han tror att mångfald fungerar som bäst när man ser funktionshindrade tillsammans med icke-handikappade människor göra samma sak och interagera på samma spelplan.

Jag har ingen aning om vad handikappsaker är, så om någon kunde berätta för mig och jag kunde börja göra dem skulle det vara bra! Men nej, det var något som existerade utanför den sfären, och det verkade som en verklig möjlighet att liksom kliva ur den bubblan, förklarar han för Metro.

Skådespelaren Adam Pearson är inte den första med en funktionsnedsättning att medverka i programmet. I säsongen som sändes 2020 tävlade den blinda tv-presentatören Amir Latif.

FOTO: REX/TT/BBC

FRÅN FÖRSTASIDAN