brott

70-årig pensionär vaknade av 25 skott genom dörren: ”Var livrädd”

En polisbil med en polis utanför samt en dörr i ett trapphus med en trappa i förgrunden.

FOTO: TT
En pensionär i 70-årsåldern väcktes förskräckt av 25 skott genom sin lägenhetsdörr.
Polisen misstänker att två tonårspojkar sköt mot fel dörr i huset där en man som är känd av polisen bor.
– Jag var livrädd. Det är jag fortfarande, jag skakar bara av att prata om det, säger pensionären.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Filmstjärnans känslosamma tal mot vapen
0:38

Efter reklamen: Filmstjärnans känslosamma tal mot vapen

(0:38)

Slå på ljud

Strax innan 23.30-tiden under natten mot torsdag larmades polisen till en adress i Gubbängen i södra Stockholm efter larm om skottlossning. Två tonårspojkar, 14 och 15 år gamla, kunde gripas på bar gärning eftersom polisen redan var i närheten på grund av skjutningen i samma område kvällen innan.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Beskjutne pensionärens ord: ”Jag var livrädd”

Det visade sig att pojkarna hade avfyrat runt 25 skott mot en lägenhetsdörr. Mot ”fel lägenhetsdörr” enligt polisens misstankar. För på andra sidan dörren inne i lägenheten låg en pensionär i 70-årsåldern och sov. Han vaknade förskräckt av skottlossningen som han först trodde skedde utomhus. Han förstod sedan att någon sköt genom hans egen dörr.

– Jag var livrädd. Det är jag fortfarande, jag skakar bara av att prata om det. Det är en chock. Jag bor i ett av världens tryggaste länder, hur kan det här hända? säger mannen som vill vara anonym till Dagens Nyheter.

Vågar inte åka hem: ”Känner mig inte trygg”

Mannen tror inte att han var måltavla för skjutningen men han är ändå orolig. Han har flyttat till en annan adress och vågar inte åka hem igen, säger han.

– Jag kom ifrån ett krigsdrabbat land bara för att landa i ett annat krig. Jag har inga fiender, jag har följt lagen sen jag flyttade till Sverige för 30 år sedan. Men jag känner mig inte trygg längre, jag kan inte återvända hem, säger mannen till tidningen.

Tidigare samma morgon blev en annan lägenhet i samma hus beskjuten med ett 20-tal skott. Den lägenheten kopplas till en man som är känd av polisen och tidigare har dömts för brott. Det är oklart om den dömde mannen var det tilltänkta offret istället för pensionären.

Polisen säger att det är för tidigt att uttala sig om eventuella samband mellan händelserna samt om kopplingen mellan explosionen i Farsta på onsdagskvällen, sprängdåden i Enskededalen på tisdagen samt mordet i Rinkeby på måndagen då en man med central placering i det kriminella nätverket ”Dödspatrullen” sköts ihjäl.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN