LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Vem är Hooja? Riktiga namn, åldrar och allt annat du vill veta

22 jun, 2023 
Johanna Talamo
Vilka är Hooja?
Hooja åker på turné i sommar. Arkivbild.
Den mystiska musikduon Hooja slog igenom stort under 2022. Efter en nästintill utsåld vårturné bakom sig är de är just nu aktuella med en sommarturné.
Men vilka döljer sig egentligen bakom masken, hur gamla är de och varför bär de mask?
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Därför väljer Fröken snusk att vara anonymBrand logo
Därför väljer Fröken snusk att vara anonym

Den elektroniska musikduon Hooja, bestående av Hooja och DJ Mårdhund, har minst sagt slagit igenom stort. Efter en i princip slutsåld vårturné fortsätter nu succéresan och de är just nu aktuella med en sommarturné som med ett 20-tal stopp sträcker sig från Kiruna till södra Sverige.

Musikduons låtar bygger ofta på stereotyper om norrlänningar och stockholmare men även om livet på glesbygden. Under framträdanden maskerar de sig med skidmasker eller solglasögon och enligt dem är deras verkliga identiteter oviktiga – men de säger även att det heller inte skulle vara någon panik om det skulle komma fram.

Varför bär Hooja mask?

Anledningen till att musikduon bär mask handlar om att de inte känner något behov av att hävda sig. De känner inte att deras verkliga identiteter behöver vara offentligt och de har inget behov av att synas – därav väljer de att bära masker och kalla sig för Hooja och DJ Mårdhund.

Annons

– Vi gillar väl egentligen inte... vi vill helt enkelt inte visa oss. Sedan om det sipprar ut så går väl inte hela världen under för det, har Hooja förklarat för Aftonbladet.

Vilka är Hooja?

Musikduon kommer från Gällivare i Norrbottens län och genren deras musik bygger på är Electrohouse och Epadunk. Gruppen består av medlemmarna Hooja som sjunger och DJ Mårdhund eller ”Mårdis” som han också brukar kallas som producerar all musik.

Texterna skriver de tillsammans och enligt duon själva så vet de flesta som bor i Gällivare vilka de är. Enligt tidningen Dagens Arbete så får man intrycket av att de båda är i yngre medelåldern, eftersom de vill vara anonyma så avslöjar de aldrig för mycket om sitt privatliv men enligt tidningen så arbetar Hooja i gruvan och DJ Mårdhund på järnvägen någonstans.

Duon är en av årets sommarpratare och avsnittet som de kommer att medverka i sänds den 1 juli. Inför sommarpratet har de utlovat att vara mer personliga.

‒ Nu får man kanske uppleva hur vi är som personer, och med det sagt så handlar inte allt om bara “jag, jag, jag". Det är mycket funderingar längs vägen, lärdomar man har dragit av det här nya livet som har kommit till oss, har DJ Mårdhund sagt.

FOTO: Caisa Rasmussen/TT

Annons