Sommarturnén: Hooja

Sommarturnén: Hooja

Hooja åker på turné i sommar. Arkivbild.

Caisa Rasmussen/TT
När Hooja är på sommarturné studerar de träd, äter skräpmat och packar ned motorsågen.
– Vi ser fram emot att träffa alla "polers" i vårt avlånga land, säger skogsdiscoduon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hooja tar sitt turnékoncept "Hoojafest" ut på vägarna i sommar. Den landar på ett tjugotal orter runt om i Sverige och startade på Brännbollsyran i Umeå i början av juni.

Hooja och kompanjonen DJ Mårdhund slog igenom stort i fjol med sina karakteristiska skotermasker och texter om livet i den norrbottniska glesbygden. Nu ser de fram emot att åka ut i landet.

– Det är något speciellt med att vara på sommarturné. Folk är glada och värmen är äntligen tillbaka efter en kall och mörk vinter. Vi ser fram emot att träffa alla polers i vårt avlånga land, säger de.

Duon har inget särskilt favoritställe att spela på, men uppskattar att komma till nya platser.

– Det är kul att se hur folk har det. Vi brukar studera träden på nya ställen och förundras över hur annorlunda vegetationen kan se ut jämfört med där vi bor.

Själva minns de särskilt när de stod i publiken på Foo Fighters spelning på Ullevi 2015.

– Dave Grohl bröt benet två låtar in i setet. Att sedan komma tillbaka och genomföra hela konserten – det är rock n roll!

TT: Vad kan ni inte vara utan på en turné?

– Motorsågen har blivit en grej som hängt med från början och det hade känts fel att lämna den hemma. Även vår tredje medlem Björn hade man inte velat vara utan.

TT: Hur mycket sömn får ni?

– När man har flera spelningar i rad, intervjuer och sådant jippo så ligger man inte direkt på plussidan när det gäller sömn. Men vi har ändå så roligt och brukar tänka att vi hinner vila när vi kommer hem.

TT: Vad äter ni helst på en turné?

– Vi gillar att testa på nya ställen dit vi åker. Det är klart att det blir lite mer av skräpmat och mindre av blodpalt, men det hinner man äta när man kommer hem!

– TT: Vad är det första ni gör när ni kommer hem igen?

– När man som norrlänning har varit i väg i bruset så är det extra skönt att komma hem till tystnaden. Kanske åka ut på en fisketur och bara vara.

FRÅN FÖRSTASIDAN