LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Väder-Maddes sylvassa kommentar om branschkollegorna: ”Gnistrar mer om oss”

05 jun, 2024 
Linn Seipel
madde westin tv4 väderredaktionen
Madeleine Westin har varit väderpresentatör på TV4 i över 30 år – men allt började faktiskt på SVT!
För Hänt berättar hon nu om karriären, kärleken och gårdslivet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anders Pihlblad inte överens med Hänts reporter – hur uttalar man ordetBrand logo
Anders Pihlblad inte överens med Hänts reporter – hur uttalar man ordet

Meterologen Madeleine Westin, 58, har givit det svenska folket väderprognoser på TV4 i över 30 års tid. Idag är hon chef på kanalens väderredaktion som består av 12 kollegor och tillika meterologproffs.

Rollen beskriver hon som mångfacetterad, och innebär ett omfattande ansvar för personalfrågor såväl som det redaktionella arbetet och sändningarna.

Men det finns mycket mer än stackmoln och vindbyar i vår allas ”Väder-Maddes” liv!

Väder-Madeleine Westin om livet på gården – och utflugna barnen

Privat är hon sedan nästan 15 år tillbaka tillsammans med sambon Claes Ling-Vannerus, 57. De bor på en stor gård söder utanför Stockholm med hästar, kor och katter – för att inte nämna allt vilt som finns i krokarna.

Madeleine tävlar i Reining.
Annons

– De kommer gärna så ofta de kan till gården. Tvillingarna bor inne i stan på veckorna, men på helgen känner de ofta att de vill komma ut. Matilda reser ofta hem från New York där hon är bosatt. Det är fint, och vi behöver ju deras hjälp på gården, förklarar Madeleine.

Madeleine har en bakgrund som officer och militärmeteorolog, och arbetade innan tv-branschen länge för Försvarsmakten. År 1991 fick hon frågan om att komma till SVT, där hon stannade i ett år – innan TV4 kom och slet i henne.

Madeleine och sambon Claes på gården.

”Väder-Madde” om skillanden mellan SVT och TV4

Hänt blev givetvis nyfikna – vad skulle Väder-Madde säga är skillnaden mellan de två kanalerna? Har hon någon relation till de meteorologer som arbetar på SVT?

Annons

– Absolut, den här meteorolog-världen är ganska liten. De flesta känner varandra!

Så vad är skillnaden mellan er och dem?

– ...Nu ger jag lite gliringar här, haha! Men jag tror att vi har lite mer glimten i ögat. Det gnistrar lite mer om oss, tror jag faktiskt. Vi är ju väldigt måna om att tittarna vill hänga med oss, säger Madeleine och fortsätter:

– De är ju proffsiga, det är inget snack om saken. Men det slår lite mer gnistor om oss på TV4. Vi tar ut svängarna. Det handlar om färger, om tonen och tilltalet liksom. Vi är lite mer färgstarka på något sätt.

Att få skapa den här varma känslan med tittarna är något Madeleine verkligen brinner för. Många är de som följer kanalens nyhetssändningar och väderprognoser dagligen – men det är inget hon tar för givet.

– På något sätt får man äran att komma hem till folk. Man är ju liksom i vardagsrummet eller i köket eller vad det nu än är. De bjuder ju in en, man får ju inte glömma bort det.

Tillsammans med TV4-kollegorna Soraya Lavasani och Jenny Alversjö.Karin Törnblom/TT

TV4-Madeline om kommentarerna hon får från tittarna: ”Inte så känsliga”

Det låter som att du verkligen trivs! Har du aldrig tänkt tanken att byta jobb?

Annons

– Det har väl alla någon gång. Men sedan var det nog min dotter som sade till mig att ”men mamma, du har ju världens bästa jobb!”. Och jag har nog banne mig världens bästa jobb! Så nu vill man ju vara kvar där till slutet.

Men det är inte en åsikt alla delar, menar hon. I alla fall inte bland vissa branschkollegor.

– Genom åren är det många gånger som man fått höra att ”TV4 är som en sekt”. De som säger det är de som är avundsjuka. Det är därför det nästan aldrig är någon som slutar på TV4. Alla älskar TV4 liksom!

Andra kvinnliga profiler på kanalen, har tidigare vittnat om att de får mycket kommentarer om utseende. Hänt frågar således om detta är något som gäller även för Madeleine?

– Jag tror ju att just meteorologer sticker inte ut så mycket. Vi är inte inne och klampar i så känsliga områden, säger hon inledningsvis, och fortsätter:

– Sedan är det klart att det finns människor som är taskiga. Men de som är det mot oss är nog taskiga mot vem som helst.

Ja, jag tänker snarare att många manliga tittare säkert är lite betuttade i dig...?

– Genom åren har det kanske dykt upp några sådana där... Men det har varit snälla människor. Snälla kommentarer. Man är ändå så otroligt glad att folk sitter hemma och tittar och engagerar sig. Vare sig det är om en som person, ens kläder – eller väder!

FOTO: Karin Törnblom/TT, Privat, TV4

Annons