TV4:s svar om orättvisan i Sveriges Mästerkock – efter kritiken

Sveriges mästerkock 2021

Efter kvällens avsnitt av Sveriges Mästerkock är det flera tittare som har reagerat på att uppdelningen av lagen kändes orättvis.
Nu ger TV4 svar efter kritiken.

Programmet där tv-tittarna får följa ett gäng hemmakockar som tävlar och samtidigt utvecklas enormt inom matlagning är tillbaka och i juryn har vi Mischa Billing, Markus Aujalay och Tom Sjöstedt. Men till skillnad från de tidigare säsongerna av programmet är den här säsongen av Sveriges mästerkock lite annorlunda.

Tidigare år har det varit 12 deltagare som tillslut kvalat sig vidare till Stockholm och fått entra det legendariska mästerkocksköket, men i år blev det ännu fler. Juryn kunde nämligen inte bestämma sig för endast 12 deltagare, så för första gången i programmets historia valde de att ta med 13 hemmakockar istället. Men i kvällens program fick de uppleva det första dilemmat som konsekvens av det beslutet.

LÄS OCKSÅ: Petra Medes barnbesked – orden om okända dottern

I kvällens avsnitt var det nämligen dags för programmets första lagtävling, men då gruppen är ett ojämnt antal blev det ett lag som fick en man mer än de andra. Nu ger TV4 svar på tal angående det som vissa tittare uppfattar som orättvist.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

TV4:s svar om orättvisan i programmet

Då det vinnande laget var de som hade en deltagare mer i sig är det många som har reagerat på att det känns orättvist. De menar nämligen på att de med sin extra tävlande hade förtur. TV4 menar däremot inte att det vinnande laget nödvändigtvis hade en fördel med sin extra man, utan säger att det lika gärna hade kunnat vara någonting negativt. I ett meddelande till Hänt berättar Sara Johansson, exekutiv producent för Sveriges mästerkock, om beslutet att dela upp lagen så.

”Det finns både för- och nackdelar med att vara tre eller fyra i laget. Att det laget som vann var fyra är för att deras samarbete funkade och deras mat blev bäst.”

Hon fortsätter:

”Ibland kan det ju snarare vara en större utmaning att ha fler personer på en bänk med många viljor.”

Även Martin M Eriksson, som blev den som var tvungen att lämna under kvällen, säger att han inte har någon kritik till produktionen för att de valde att dela upp lagen på det sättet.

– Det var ju ett ojämnt antal så det var ju tvunget att bli så. Det behöver inte alltid vara en fördel att vara fler. "Ju fler kockar desto sämre soppa." Det kan bli svårare att koordinera arbetet, säger han innan han fortsätter:

– Är det en tävling i att skala potatis är det klart att det är en fördel att vara fyra, men det här handlar ju inte bara om tid och snabbhet. Så jag har ingen kritik mot det alls.

LÄS OCKSÅ: TV4-tittarnas kritik mot juryn i Sveriges mästerkock efter upptäckten

LÄS OCKSÅ: 6 saker du kanske inte visste om Tom Sjöstedt i Sveriges mästerkock