Artikeln innehåller reklamlänkar
LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

TV4-tittarnas stöd till Miles, 12 – kampen mot progeria

02 okt, 2018 
AvJonna Friberg Wennerberg
Progeria är en sjukdom som gör att man åldras i förtid
Progeria är en genetisk förändring som gör att man åldras åtta gånger snabbare, Miles Wernerman är den enda i Sverige som lider av sjukdomen.
Annons

Under söndagens Nyhetsmorgon fick programledaren Tilde de Paula Eby, 45, sällskap av 12-åriga Miles Wernerman i studion. På ett sätt är Miles Wernerman precis som vilken annan 12-åring som helst, han drömmer om att bli fotbollsproffs och älskar att spela tv-spel. Men på ett sätt är han annorlunda andra barn i samma ålder. Miles Wernerman lider nämligen av sjukdomen Progeria som får kroppen att åldras åtta gånger snabbare.

Progeria är en genetisk förändring, den är inte ärftlig utan är en mutation som kan drabba vem som helst. Progeria innebär att man överproducerar ett protein som heter progerin, detta gör att man bryter ner delar av kroppen och då åldras i förtid. Det är en väldigt ovanlig sjukdom, det finns endast 80-100 personer i världen som har Progeria idag och Miles Wernerman är den enda i Sverige.

Annons

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Med sig i TV4-studion hade han sin pappa Jacob Wernerman som berättade att familjen vill dela med sig av sin historia för att de vill sprida kunskap om sjukdomen Progeria.

– Det är en väldigt ovanlig sjukdom och det kan vara jobbigt om man har en sån sjukdom, att folk runt omkring inte förstår vad det är. Genom att vara med i tv och tidningar som Miles har varit i flera år nu ökar ju det förståelsen för sjukdomen hos människor han möter i vardagen, säger Jacob Wernerman i Nyhetsmorgon.

För Miles Wernermans familj är det viktigaste att skapa en förståelse och en respekt för att alla människor är olika. Att bara för att en person har en sjukdom så behöver den personen inte vara så annorlunda. Då tänker de inte bara på de som lider av Progeria utan på alla möjliga olika sjukdomar. Eftersom att Progeria är en sjukdom som man ser att någon har så har Miles Wernerman har under hela sitt liv upplevt att folk omkring honom undrar varför han ser ut som han gör, men inte genom att de frågar.

Annons

– De tittar bara, berättar han och förklarar att han blivit van vid det.

Men i och med att Miles Wernerman cirkulerat en del i media så har han även blivit lite av en kändis. Folk kommer fram till honom bara för att prata och berätta att de sett honom på tv vilket han bara tycker är roligt. Med sina syskon och vänner är han bara en helt vanligt 12-åring och sjukdomen Progeria är ingenting de pratar om. Hans pappa berättar att i familjen har de fått ett nytt perspektiv på livet och tar till vara på varje dag, de ser till att ha kul för att det är vad livet handlar om.

– Det finns ingen anledning att skjuta på saker, inte tänka så mycket på långsiktiga perspektiv och planer för när man väl är där kan det vara försent, säger pappa Jacob Wernerman.

Efter intervjun hyllas Miles Wernerman till skyarna på sociala medier och bombas med kärlek från alla håll.

“Fin kille som sprider massa hopp och glädje!”, skriver en person i kommentarsfältet på Nyhetsmorgons Instagram.

“Solstråle, sprider så mycket äkta glädje”, skriver en annan.

“Önskar Miles allt gott, lite extra kraft att möta livet”, skriver en tredje.

Vi sänder också ut en stor dos med kärlek till Miles Wernerman och hans familj.

Se intervjun från Nyhetsmorgon 

FOTO: TV4

Annons