TV4-tittarnas ilska efter intervjun i Nyhetsmorgon: ”Respektlöst”

Jenny Alversjö, Nyhetsmorgon

Under söndagsmorgonen gästade Izabella Nyhetsmorgon för att prata om sitt liv och uppväxt.
Många har blivit berörda av intervjun, men nu möts också kanalen av kritik efter sina uttalanden.
”Fruktansvärt respektlöst”, skriver en person.
0:37

Efter reklamen: Jenny Alversjö om jobbet på Nyhetsmorgon – Det är en livsstil

(0:37)

När Izabella var 12 år gammal fick hon höra från sin mamma att hennes framtid skulle vara att "sätta fem klädnypor i en påse". Detta efter att hon blivit övertalad att börja särskola istället för att gå om femte klass.

Till en början kände hon lättnad då hon inte alls trivdes i den klassen hon var i men kände snart ett starkt utanförskap. Under söndagen gästade hon Nyhetsmorgon för att prata om sin uppväxt och den perioden i sitt liv.

– Mamma förklarade det väldigt tydligt att det var bottenskrapet, att man aldrig kommer bli någonting och så. Men jag var så utanför i den normala skolan så det var ändå en utväg och en fristad där jag fick vara duktig och bäst så att säga, berättar hon i programmet.

Izabella om vägen tillbaka

Izabella fick flera diagnoser så som autism, ADHD och intellektuell funktionsnedsättning, och i intervjun berättar hon om flera nedlåtande kommentarer från folk i hennes omgivning.

Men ganska snart så bestämde hon sig för att ingen annan skulle berätta för henne vem hon var eller vad hon skulle bli.

– Jag bestämde mig väldigt tidigt i livet att det där kommer ingen ha rätt om. Jag kommer aldrig hamna där och det är jag som bestämmer var mitt liv ska gå, inte någon annan. Men jag kände ett stort utanförskap och att man bara hade placerat mig någonstans, berättar hon och fortsätter:

– Jag bråkade mig ur det. Jag var femton år och började bli ganska desperat. Jag hade försökta prata, gråta och bevisa att jag är smart men då kom jag på att jag kan bråka mig ur särskolan. Så på måndag morgon gjorde jag kaos.

Charlotte Perrelli om barnen: ”Alla mår väldigt bra”

Tittarnas kritik mot TV4 efter inslaget i Nyhetsmorgon

Medan flera har blivit berörda av intervjun har den också upprört många. De upprörda tittarna menar nämligen på att intervjun framställer de som har funktionsvariationer på ett nedlåtande sätt.

”Man får alltså i en intervju sitta och sätta smart i motsatsförhållande till ”särskoleelev” på bästa sändningstid? Säger mycket om er människosyn”, skriver bland annat en person.

”Ser fram emot en förklaring och motivering till varför ni väljer att beskriva särskola och eleverna i den som ”bottenskrapet i samhället utan framtid”. Hur kan ni beskriva en grupp människor som odugliga på detta sätt? Det är fruktansvärt respektlöst!”, håller en annan med.

Men intervjun har inte bara fått kritik. Flera skickar nu också kärlek till Izabella samt till Jenny för att ha skött intervjun så bra.

”Underbara kloka Izabella ..Herregud det skär i hjärta hur du har blivit behandlad..och Jenny vem mer än du kan göra en sån fin intervju”, skriver en tittare.

LÄS OCKSÅ: 109-åriga Dagny Carlsson till sjukhus igen – efter upptäckten

LÄS OCKSÅ: Alexander Kronlund har fått sitt andra barn – avslöjar namnvalet

SENASTE NYTT!