ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

TV4-profilens kupp i sändning – fattade eget beslut: ”Jag bara körde”

02 nov, 2022 
Daniel Sörensen
Mattias Tjernström avslöjade TV4-nyheten på eget bevåg.
Sportsändningarna i TV4 är snart ett minne blott.
Kanalen hade inte själva gått ut med nyheten förrän reportern Mattias Tjernström avslöjade det i fredagens sändning.
– Jag kände väl litegrann att det är lättare att bli förlåten än tillåten, säger han till Expressen.
Annons
Martin Dahlins kanonmål från fotbolls-VM i USABrand logo
Martin Dahlins kanonmål från fotbolls-VM i USA

Det var i det klassiska TV4-sportsegmentet Kanon och kalkon (där veckans sporthöjdpunkter listas) som nyheten sipprade ut. Mattias Tjernström, 46, som varit reporter på kanalen i många år, kom med beskedet att TV4 slutar med sina dagliga sportsändningar efter årsskiftet.

Sedan 1994 har kanalen haft separata sportsändningar, men nästa år kommer sportnyheterna att integreras med TV4:s nyhetssändningar samt bli en del av Nyhetsmorgon och Efter fem.

Under fredagens sportsändning sa Tjernström följande i segmentet Kanon och kalkon:

– Nu har Sveriges största tv-kanal och mediehus inte längre en renodlad nyhetssändning för sport. Ridå, men vi kämpar på.

Annons

”Lättare att bli förlåten än tillåten”

När Expressen pratar med honom säger han att det inte var ett redaktionellt beslut att leverera nyheten i sändning. Det var Mattias Tjernström själv som tyckte att det vore bättre att TV4 kom med beskedet snarare än någon konkurrent.

– Jag kände väl litegrann att det är lättare att bli förlåten än tillåten, så jag bara körde, säger han.

Samtidigt medger han att han faktiskt kollade med en chef innan han levererade ”dödsbeskedet” för sporten. Han fick svaret att han fick göra som han ville.

– Det får man ändå säga att det var lite av en kupp i alla fall, säger Tjernström till tidningen.

Handlar om att gilla läget

Flera tittare har hört av sig efter beskedet att kanalen lägger ner sportsändningarna efter 28 år. Han beskriver tittarna som ”förvånade”.

Samtidigt förstår han att tv-formaten ständigt ändras om och förädlas. Sportjournalistiken i tv spetsas till som ett resultat av nedskärningar.

– Antingen så får man vara bitter, lägga sig ner och tycka att allt är piss och svindåligt eller så får man försöka hitta andra vägar. Och de andra vägarna i dag är kanske hur man ska ta plats i Nyhetsmorgon och Efter fem, och hur man gör sig aktuell i ett sportblock som tillhör nyheterna, säger han till Expressen.

FOTO: Instagram, TV4

Annons