döda kändisar

Kända matbloggaren död – låg bakom filmsuccé i Hollywood

Julie Powell har dött. Hon var matbloggaren bakom storfilmen Julie & Julia med Meryl Streep i rollen som kocken Julia Child.

FOTO: MPNC/TT, Columbia Pictures/Zuma Press/TT
Julie Powells experimentella matblogg inspirerade Hollywood-regissörerna till att producera filmen Julie & Julia.
Hon dog i sitt hem och blev endast 49 år gammal.
Aktivister slänger tomatsoppa på Van Gogh målning
0:33

Efter reklamen: Aktivister slänger tomatsoppa på Van Gogh målning

(0:33)

Slå på ljud

2009 släpptes filmen Julie & Julia med Amy Adams och Meryl Streep i huvudrollerna. Filmen beskrivs av filmvetare som den första någonsin som inspirerats av en blogg. Den blev en framgångsrik biosuccé.

Det var Julie Powells blogg The Julie/Julia Project som låg till grund för filmen. I början av 2000-talet gjorde hon sig nämligen ett namn i matsvängen då hon inom loppet av ett år gav sig katten på att klara att laga den legendariska kokboksförfattaren Julia Childs samtliga 524 recept från den klassiska boken Det goda franska köket. Eftersom hon gått flera kurser i kreativt skrivande ville hon dokumentera utmaningen.

Powell träffade aldrig Child

Bloggidén köptes med hull och hår av Salon.com som gjorde den så pass stor att filmmakarna ville göra den till en Hollywood-produktion.

– Hon gick verkligen sin egen väg. Vi hade tur att hon valde att gå med oss, säger Mary Elizabeth Williams, en av cheferna på Salon, till CNN.

Trots att Julie Powell aldrig träffade Julia Child (som dog 2004) var hon en stor beundrare av hennes matlagning och livsfilosofi. En stor inspiration i livet. I filmen baseras Meryl Streeps filmkaraktär Julia löst på Julia Child medan Amy Adams rollfigur Julie blir inspirerad av hennes matlagning.

Julia Child med maken tillika fotografen Paul Child.

Julia Child bodde ett tag i Paris med sin man, fotografen Paul Child. Där lärde hon sig att uppskatta fransk mat – någonting hon bar med sig resten av livet. Hon gjorde flera tv-program om mat hemma i USA.

FOTO: Rick Friedman/Polaris/TT

– Julia lärde mig vad som krävs för att ta sig fram här i världen. Det är inte vad jag förväntade mig. Jag trodde att det handlade om självförtroende eller kanske tur. Det är bra saker att ha, inget snack om saken. Men det handlar egentligen om någonting annat, någonting som de två sakerna växer fram ur. Det är glädje, har hon tidigare sagt om sin förebild.

Julie Powell, som sedermera skrev flera kokböcker, dog av ett hjärtstillestånd hemma i sin lägenhet i New York. Det berättar maken Eric Powell för The New York Times. Hon blev 49 år gammal.

FOTO: MPNC/TT, Columbia Pictures/Zuma Press/TT, Rick Friedman/Polaris/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN