LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

TV4-hunden LillaNymo allvarligt sjuk – hundcoachens stora oro: ”Kritiskt”

18 jun, 2024 
Linnea Söderberg
Till vänster sitter Hundcoachen Fredrik Steen i TV4 Nyhetsmorgons soffa med sin hund LillaNymo och två programledare. Till höger är en närbild på LillaNymo som ser nedstämd ut. Bilden är en skärmpdump från hundcoachens instagram.
Labradoren LillaNymo har drabbats av en allvarlig sjukdom.
För Hänt berättar hundcoachen Fredrik Steen om mardrömsveckan.
– Jag har varit jätteorolig, säger husse till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bianca Ingrosso lämnar bort sina hundar här svarar hundcoachen Fredrik Steen hur det påverkar hundarnaBrand logo
Bianca Ingrosso lämnar bort sina hundar här svarar hundcoachen Fredrik Steen hur det påverkar hundarna

Labradoren LillaNymo, 9,5, är en stående gäst i TV4s Nyhetsmorgon tillsammans med sin husse, hundcoachen Fredrik Steen, 51. De båda är också aktuella med barnboken ”Lilla Nymo och jakten på den försvunna bollen”, som släppts senare i sommar.

Hänt har tidigare rapporterat om tragedin när flera av hennes nyfödda valpar dog. Nu går LillaNymo återigen igenom en tuff tid, berättar Fredrik Steen för Hänt. Den senaste veckan har bestått av oro, dygnet-runt kontakt med veterinärer, och sömn i två-timmarsintervaller på nätterna för att hålla koll på labradoren.

– Det är så svårt att beskriva för icke- hundägare men det är en oerhörd press. Hon är gammal och det är frågan hur mycket stryk en gammal tjej tål. Jag har varit jätteorolig.

LillaNymos kritiska tillstånd – kräktes enorma mängder

Det började med att LillaNymo kräktes enorma mängder och inte fick behålla någon vätska över huvud taget, berättar hundcoachen.

Annons

– Och redan där är det kritiskt. Magsjuka kan man ha, men när de inte får behålla vatten går det väldigt fort innan de blir uttorkade och får massa allvarliga följdproblem.

Efter två dagar slutade LillaNymo kräkas men började i stället dricka kopiösa mängder vatten på ett maniskt sätt, som Fredrik beskriver det. Till en början trodde man att det var livmoderhalsinflammation – något som tikar kan dö av.

Både husse och veterinären förvånades när det, lyckligtvis, visade sig bero på något annat. Vad LillaNymo drabbats av har de dock fortfarande inte hittat svaret på.

Så mår TV4-hunden idag: "På bättringsvägen"

Efter att ha kört uteslutningsmetoden äter nu LillaNymo medicin mot magsår – något som verkar hjälpa. När Hänt pratar med Fredrik Steen är det första gången på åtta dagar som labradoren leker med en boll i trädgården.

Annons

– Nu är hon på bättringsvägen och det känns jätteskönt. Ikväll tror jag att jag äntligen kan gå och lägga mig utan att ställa klockan.

Fredriks teori är att hon har ätit något från skogen som varit giftigt och frätt på magen, och att hon sedan har försökt dämpa smärtan med att dricka kallt vatten.

– För hittar LillaNymo en mat i en burk med aceton, då äter hon det. Vi vet inte helt säkert men jag tror verkligen på den här teorin. Jag är positiv nu.

Vi hoppas att det fortsätter gå framåt för LillaNymo!

Guldgula labradoren LillaNymo sitter på en gräsmatta och tittar in i kameran med tungan utåt.
LillaNymo leker för första gången på åtta dagar hemma hos husse Fredrik Steen.Fredrik Steen/privat

FOTO: TV4, Instagram/Skärmdump

Annons