TV4 erkänner fusket i Bingolotto – knepet lurar tittarna

Lotta Engberg

Under söndagskvällarna är det många människor som spelar bingo med Lotta Engberg i TV4:s Bingolotto.
Men nu erkänner kanalen det fusk som gjort att programmet har kunnat fortsätta till synes som vanligt under de senaste månaderna.

Det har varit en annorlunda säsong av Bingolotto under våren. Till en början fick tittarna som vanlig spela söndagsbingo med Rickard Olsson, men efter att insjuknat försvann han plötsligt ifrån inspelningarna.

Under flera veckors tid vikarierade istället Lotta Engberg. Tillslut meddelade Rickard att han bestämt sig för att hoppa av från programmets säsong och dessutom beslutat sig för att inte heller skriva något nytt kontaktat för kommande säsonger.

– Mitt avtal går ut efter den här säsongen och jag hade redan bestämt mig för att inte förlänga, utan gå vidare i mitt liv och i min karriär, sa Rickard i ett pressmeddelande.

Sanningen bakom det hemliga knepet

Inte nog med att Rickard försvann från studion så har programmet även behövt sändas utan publik, detta på grund av coronavirusets spridning.

Men hur kommer det sig då egentligen att det fortfarande hörs applåder i Bingolotto? Jo, TV4 har nämligen använt sig av ett knep med förinspelade applåder. Men bakom de olika applåderna som tittarna hör, finns en beslutsfattare. Det är nämligen så att André Nylén sköter dessa och inför varje tillfälle väljer han vilken applåd som passar bäst.

– Det är ett program på datorn som är kopplat till ett tangentbort där varje bokstav och siffra är ett typ av läte. Så under programmet så följer jag vad som sägs och sker. Jag lyssnar in kontrollrummets besked om vilken vinst det är, vilket jag hör ungefär tre sekunder innan Lotta vänder på en lucka, säger André till Hänt och fortsätter:

– Och då vet jag som det ska vara en stor applåd med jubel eller om det är en nit så är det mer ohh eller nej-ljud. Så jag följer programmet och egentligen spelar applåder som med ett instrument för att bygga upp stämningen och känslan under stora vinster.

Foto: Foto: Johan Carlén, Folkspel

Samlat ljud under flera års tid

Många av ljuden som André har att välja mellan på sitt tangentbord är inspelade i en studio. Genom olika produktioner under åren har ljuden samlats i ett bibliotek. Men applåderandet är inget som är nytt för André han är nämligen van att ta hans om applåderna vanligtvis också.

– Normalt när vi har publik här så är jag applåder och helt enkelt den som klappar igång publiken när det händer olika saker.

André känner sig nöjd med lösningen och anser att de lyckats bra med att förmedla rätt stämning i programmen även om studiopubliken saknas.

Ingvar Oldsbergs okända beslut

Inte nog med att sköta applåderna så har André en annan stor talang. Mitt i sändningen härom veckan klev han nämligen in i programmet och framförde ett sånguppträdande.

– När Ingvar Oldsberg var programledare så hade Ingvar möten med producenten i pauserna och Robert Wells var rastlös så han spelade och jag sjöng för publiken i pauserna, säger André.

Detta visade sig vara något som Lotta kände till och därav valde hon att plocka upp Andrés sång i det tidigare avsnittet.

–Hon tyckte det var ett härligt inslag med anledning av att jag nu har blivit lite mer etablerad hos tittarna då jag syns i bild bakom min applådmaskin.

Foto: Johan Carlén, Folkspel

FOTO: TT