Trevor Noah i Skavlan – berättar om uppväxten i Sydafrika under Apartheid

Komikern Trevor Noah växte upp i Sydafrika under apartheid.
I en intervju i Skavlan berättar han nu om den komplicerade uppväxten.
– Bara genom att finnas är jag frukten av ett brott, säger han.

Trevor Noah är den världskända komikern som år 2015 tog över som programledare efter Jon Stewart i det amerikanska underhållningsprogrammet The Daily Show. Hans framgångar är ett faktum och framför sig har han en både lång och ljus karriär. Men bakom sig har han en betydligt mörkare historia. Trevor växte nämligen upp i Sydafrika under apartheid. I en intervju i Skavlan berättar han nu om den speciella uppväxten.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Trevor Noah om att växa upp som mörkhyad under apartheid

Trevor är just nu aktuell med sin nya bok Frukten av ett brott, och i Skavlan berättar han om bokens titel.

– Egentligen är det ett skämt om något väldigt allvarligt i mitt liv. Jag är född och uppvuxen i Sydafrika och jag föddes under apartheidregimen som gjorde åtskillnad på folk baserat på hudfärg, säger han.

Anna Anka förlorade vårdnaden för sina två barn – berättar om sorgen

Han berättar om hur han växte upp med en mamma som var svart och en pappa som var vit, och hur hela hans existens under den tiden därmed blev ett stort regelbrott.

– Det unika i mitt liv var väl att min mamma är svart från Sydafrika och min pappa från Schweiz och vit, och deras förhållande var olagligt. De kunde bli arresterade för att de umgicks. Svarta och vita fick inte ha en relation. Svarta och indier och vita och kineser fick inte heller ha det. Inga blandrelationer var tillåtna. Så mina föräldrar bröt mot lagen och fick mig, vilket är det värsta brottet mot raslagarna. Så bara genom att finnas är jag frukten av ett brott, förklarar han och refererar till bokens titel.

Att Trevors föräldrar hade olika hudfärger gjorde att de inte kunde vistas tillsammans i offentligheten, och komikern berättar hur hans mamma och pappa var tvungna att vara kreativa för att komma undan med deras relation.

– För det första så visade de sig inte i offentligheten tillsammans, och för det andra så låtsades de länge som att mamma var pappas hembiträde. De bodde grannar med varandra men pappa låtsades att han ägde mammas lägenhet och att hon städade den åt honom, säger han innan han fortsätter med att berätta om hur ingen av hans föräldrar fick vistas med honom.

– Min mamma kunde ju inte vistas med mig eftersom jag är en annan "ras". Eftersom mamma är svart och pappa vit så kallades jag färgad, så enligt lagen stod jag över mamma men var underlägsen pappa. Så bland folk fick jag inte vara med pappa och ingen av oss fick vara med mamma. Så mamma fick också låtsas att hon var min barnflicka då hon inte kunde inte vara min mamma.

LÄS OCKSÅ: Björn Natthiko Lindeblad berättar om ALS-sjukdomen

LÄS OCKSÅ: Miley Cyrus oväntade avslöjande om gudmor Dolly Parton i Skavlan