hänt exklusivt

Towa Carson om Lasse Lönndahls önskan – sista orden från sjukhussängen

Towa Carson och Lasse Lönndahl

Towa Carson och Lasse Lönndahl var både kollegor och goda vänner.
I en intervju med Hänt berättar nu Towa om sitt sista samtal med Lasse och hans vädjan till dottern strax innan han avled.
– Det har jag kvar i minnet, det tycker jag var fint, säger Towa till Hänt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Olle Jönssons hälsobesked: ”Har själv varit drabbad”
0:51

Efter reklamen: Olle Jönssons hälsobesked: ”Har själv varit drabbad”

(0:51)

Slå på ljud

I mellandagarna nåddes vi av det tragiska beskedet att Lasse Lönndahl somnat in efter en kort tids sjukdom. Nyligen ägde begravningen rum och någon som fanns på plats för ett sista farväl var vännen Towa Carson, 86.

– Det var så fint, allt var enligt hans planer. Han hade skrivit ner allt och det blev så. Musiken och allt, det var det bästa tänkbara, säger Towa till Hänt om begravningen.

Towa Carson om sorgen efter nära vännen Lasse Lönndahl

Lasses bortgång kanske inte kom som en chock för Towa men det hela var ack så tråkigt berättar hon.

– Det är väl inte sorgligt för han var ändå 94 år, men det är konstigt. Han skulle ju ringt mig nu vid halv tio. Det gjorde han alltid. Jag tittar på klockan nu varje tisdag och har gjort det, för nu har han ju inte ringt på en månad eftersom han är död. Men det känns väldigt mycket. Vi har ju känt varandra sedan 1964.

Samtalen med Lasse är något som har betytt mycket för Towa, och rutinen har funnit sedan länge tillbaka.

– Vi började med det här kanske på 80-talet. Förut jobbade vi ju ihop mycket, hela 60-talet var vi ute dagligen på krogar och folkparker. Det är svårt på sätt och vis att mista en sån vän som man känner så väl.

Vad brukade ni prata om?

– De var inte långa, det kan jag inte säga men det blev en rutin. Ja nu är det tisdag, sa alltid Lasse. Hur har helgen varit, har du tittat på tv? Vi pratade alltid om Mellon för det tittade vi på båda två men även andra tv-program. Det var nog det mest.

Lasse Lönndahls vädjan till dottern från sjukhussängen

Towa minns inte riktigt det sista samtalet utan det var precis som vanligt, mest en uppdatering om vad de haft för sig. Däremot kommer hon aldrig glömma att Lasse hade en viss önskan till sin dotter på sjukhuset innan han lämnade jorden.

– Inte i detalj men han var väldigt angelägen när han låg på sjukhuset så sa han till Helena, sin dotter att "du måste säga till Towa att jag inte kan ringa på tisdag". Det har jag kvar i minnet, det tycker jag var fint, säger Towa.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN