Tommy Myllymäki avslöjar paniken i köket under Nobelbanketten: ”Hade ingen kontroll”
– Jag har ingen kontroll på det här, säger Tommy i Nyhetsmorgon.
Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Under onsdagskvällen hölls en av världens mest prestigefyllda middagar i hela världen i Stadshuset – nämligen Nobelbanketten.
På plats fanns gäster från hela världen, bestående av bland annat kungligheter, politiker och framstående forskare.
Kvällen till ära var det kockarna Tommy Myllymäki och Pi Le som tillsammans med konditorn Frida Bäcke stod för maten.
På menyn för middagen stod bland annat en soppa på karljohansvamp, piggvar med pilgrimsmussla och smörkokt potatis samt en delikat efterrätt bestående av en sorbet på svenska slånbär.
Stjärnkockarna Tommy och Pi berättar om nobelmiddagen
Under torsdagsmorgonen gästade Tommy Myllymäki och Pi Le Nyhetsmorgon i TV4 och berättade om den ärofyllda, men ack så nervkittlande middagen.
– I princip allt gick exakt som jag hade planerat det, om jag ska vara helt ärlig, vilket också är helt sjukt. Tommy är ju alltid så här superpositiv när det är sånt där ”vi fixar det alltid”, jag är ju lite mer nervös, men det gick exakt som vi ville, säger Pi Le i TV4:s morgonsändning dagen efter Nobelmiddagen.
Dock fick de snabbt lära sig att minsta lilla förändring kunde få stora konsekvenser.
En sådan sak var att duon hade bestämt sig för att servera bröd och smör till soppan – men det var lättare sagt än gjort, då Nobelservisen inte innefattar en smörkniv. Lösningen blev att låta tillverka 1 300 smörknivar.
Från 40 gäster till 1 300 – chocken för kockarna
Historien om brödet och smöret är ett bra exempel på hur små detaljer blir till stora moment då det kommer till att middagen är av en så stor skala.
– Igår kväll när man är med där och kör ut det här förstår man maskinen i att det ska tajmas på minuten också. Det vi kanske inte insåg i mötet i somras förstod vi igår kväll. Vår lilla restaurang på Djurgården med 30–40 gäster per kväll, då är det en sak. Men här är det en helt annan maskin, säger Tommy Myllymäki.
Ett av kvällens mer nervösa moment för kockarna var fisken.
– Man lagar på ett speciellt sätt och för att allting ska bli färdigt så kan man säga att man värmer det sista på fat. Och just det momentet, då kände jag att ”jag har ingen kontroll på det här”, säger han och förklarar att det ligger lite bortom hans kunskap att laga så mycket mat som ska serveras precis samtidigt.
På det stora hela är kockarna nöjda med kvällen och säger att de är tacksamma för Stadshuset och deras mångåriga erfarenhet av Nobel.
Nobelmiddagen:
Datum: 10 december varje år
Plats: Blå hallen i Stockholms stadshusAnledning: Bankett till ära för Nobelpristagarna, efter prisutdelningen i Konserthuset
Värd: Stockholms stad tillsammans med Nobelstiftelsen
Gäster: Cirka 1 300 personer – pristagare, kungafamiljen, regeringsrepresentanter, diplomater, forskare och särskilt inbjudna
Meny: Hemlig fram till kvällen; består av trerätters middag med noggrant utvalda drycker
Servering: Utförs av elever från restaurangskolor i Stockholm
Underhållning: Musik, tal och ibland dans i Gyllene salen efter middagen
Klädkod: Högtidsdräkt (frack eller lång aftonklänning)
FOTO: TV4/Nyhetsmorgon, TT
Vi baserar våra artiklar på verifierade källor, officiella uttalanden samt egna intervjuer. Hänt följer de pressetiska reglerna. Krönikor och analyser uttrycker skribentens egna åsikter. Läs mer här.
