Menyn för Nobelfesten 2025 – här är maten som serveras under kvällen

Det är dags för Nobelfesten 2025.
Tommy Myllymäki, Pi Le och Frida Bäcke har fått äran att laga en förrätt, varmrätt och efterrätt på årets bankett.
Men vad är det för mat som gästerna kommer att bli bjudna på?
Här är vad som står på menyn!

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Första dejten-profilen Daniel Meyn avslöjar allt om programmet: ”Hon hatar mig"

Första dejten-profilen Daniel Meyn avslöjar allt om programmet: ”Hon hatar mig"

Nobelbanketten för 2025 är på ingång, och som traditionen följer väntas kungafamiljen vara på plats vid Stockholms stadshus under kvällen.

Alla vuxna medlemmar inklusive livspartners ska vara på plats, alla förutom prinsessan Sofia. I ett meddelande till Hänt har hovet bekräftat att Sofia inte skulle närvara under kvällen – läs mer om det här.

Det är däremot inte bara kungafamiljen som kommer vara på plats under Nobelbanketten. Totalt är det 1250 gäster som kommer närvara på middagen.

Men vad kommer de bjudas på för mat under kvällen? Läs vidare för att ta reda på hur Nobelmenyn ser ut för 2025!

Kockarna som lagar maten på Nobelfesten 2025

Kockarna Tommy Myllymäki och Pi Le kommer tillsammans med konditorn Frida Bäcke att stå för maten på Nobelbanketten 2025.

Tommy Myllymäki, Pi Le och Frida Bäcke s lagar maten på Nobelmiddagen 2025.
Tommy Myllymäki, Pi Le och Frida Bäcke står för maten som serveras på Nobelmiddagen 2025.FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Vad är menyn för Nobelmiddagen 2025?

Vad kockarna kommer att bjuda på under kvällen är hemligt fram till dess att gästerna sätter sig till bords vid 19-tiden.

Det har däremot tidigare avslöjats att middagsgästerna kommer bland annat att få smaka på vad den svenska skogen har att erbjuda.

Då fick vi veta att det ingår torkad karljohansvamp i förrätten och till desserten blir det skogshallon och slånbär.

Slånbär i skog.
Det kommer ingå slånbär i Nobelbankettens dessert 2025.FOTO: Bengt Ekman/TT

Det serverades på Nobelbanketten 2024 – hela menyn

Det brukar vara rejält avancerade anrättningar som serveras under Nobelbanketten. Under förra året var det stjärnkocken Jessie Sommarström som stod för både för- och huvudrätten.

Till förrätt blev det getost från Östergötland fylld med libbsticka. Detta serverades med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.

Huvudrätten 2024 var quenelle på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland. Till rätten serverades rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple.

Huvudrätten serverades även med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en kycklingsky med Pomme de Vie.

Frida Bäcke stod för efterrätten 2024 – som hon även gör i år.

Då var desserten en variation på svenska äpplen. Det serverades terrine på karamelliserade Fridaäpplen, brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott, kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen.

Till detta fick gästerna glass på gatkamomill och punsch.

Gästerna som åt vegetariskt fick svamp istället för kyckling, och de som var veganer fick specialtillbehör där det behövdes.

FOTO: TT

Vi baserar våra artiklar på verifierade källor, officiella uttalanden samt egna intervjuer. Hänt följer de pressetiska reglerna. Krönikor och analyser uttrycker skribentens egna åsikter. Läs mer här.