Idol 2023 marknadsföring banner

Tomas Ledin i tårar – sorgen efter tunga dödsfallet i familjen: ”Omtumlad”

15 jun, 2022 
Tomas Ledin.
Tomas Ledin har under 40 år släppt musik som tagit sig in i mångas hjärtan.
Nu berättar han om det tunga dödsfallet i familjen.
Försöker samla tankarna”, skriver han i ett inlägg på instagram.
Annons
Allt om Tomas Ledin
Allt om Tomas Ledin

Tomas Ledin, 70, är en svensk sångare, låtskrivare och producent – och inte finns det någon som är mer kopplad till svensk sommar än just han? Med låtar som Sommaren är kort, En del av mitt hjärta och Hon gör allt för att göra mig lycklig har han tagit sig in i mångas hjärtan.

Han kickstartade sin karriär på tidigt 70-tal och redan i slutet av 70-talet så var han med i kören på ABBA:s världsturné där han framförde ett solo. Det är inte alla som har det på sitt cv inte!

Melodifestivalen är även något han är mycket bekant med, han har nämligen varit inblandad i hela åtta bidrag där fem av dem framfördes av honom själv. Han ansågs så rutinerad i sammanhanget att han 2020 valdes in i Melodifestivalen hall of fame.

Annons

Tomas Ledin tilldelas prestigefylld titel – blir hedersdoktor

Nu kan Tomas även titulera sig som doktor. Anledningen? Jo, han nåddes nämligen av ett oväntat samtal från Mittuniversitet. Institutionen ville ge honom titeln hedersdoktor. En distinktion som tilldelas en person som på något sätt främjat forskningen vid universitetet.

– Jag blev väldigt förvånad. Och förstås glad, säger Tomas till SVT.

För honom själv innebar den nya hederstiteln ett uppdrag; att hålla ett installationstal. Romas höll talet i torsdags förra veckan och under den högtidliga ceremonin dagen därpå fick han även ta emot en doktorshatt och en doktorsring.

– Sedan funderar jag på om det kommer att finnas något sammanhang där jag kan bära hatten. Jag tror knappast det...

Rörd till tårar efter dödsfallet i familjen

Efter att han fått ta emot hederspriset publicerade han ett stolt, men också känslosamt inlägg på Instagram. I inlägget berättar han om sorgen efter hans mor:

Annons

Filosofie Hedersdoktor! Tänk om min kära mor hade fått vara med idag. Lätt omtumlad försöker jag nu samla tankarna… Inte helt lätt när jag är så stolt och glad. Jag fick en klump i halsen när motiveringen lästes upp vid promoveringen tidigare idag och överraskningen vid banketten lockade fram tårar. Tack. Somnar med ett leende på läpparna.

Tomas mamma Margareta Ledin avled sommaren 2020, hon blev 93 år gammal. Nu skickar han alltså en hälsning till modern i himlen – så rörande!

FOTO: Karin Törnblom/TT, Lotte Fernvall/Aftonbladet

Annons