Artikeln innehåller reklamlänkar

Tomas Ledin om hitlåten – lämnade frun Marie i sticket

Tomas Ledin om låten En del av mitt hjärta

För nästan 30 år sedan skrev Tomas Ledin sin superhit En del av mitt hjärta. Nu avslöjar han hur den blev till, och hur han tvingades lämna hustrun Marie i sticket.

Tomas Ledin, 66, är utan tvekan en av Sveriges mest framgångsrika och mest folkkära artister. Med sin svenska pop har han underhållit sin fans sedan början av 1970-talet då han släppte debutalbumet Restless mind.

När han gästade talkshowprogrammet Robins i SVT med programledaren Robin Paulsson passade Tomas Ledin på att avslöja hur en av hans allra största hits, En del av mitt hjärta. Och allt började med att han lämnade hustrun Marie Ledin i sticket.

– Det var i slutet av 80-talet. Och jag hade stora delar av låten, men den var inte riktigt klar. Som jag minns det. Och det var en kväll, Marie och jag var bortbjudna på en middag eller någon slags tillställning. Naturligtvis kom inspirationen precis när vi skulle gå så jag säger “du får gå så kommer jag lite senare”. Hon är van vid det, så det är ingen fara, skrattar Tomas Ledin ursäktande.

– I alla fall, jag blev kvar hemma och skrev vidare, och löste väl inte. Fick inte ordning på låten i alla fall. Går till den här tillställningen, det första jag gör är att jag träffar några personer som jag inte har sett på några år.

Annons: Här är årets mest omtalade hårborste – så ger den dig platt hår på bara någon minut! (länk till Aller media shop)

Det som hände därpå är knappast unikt när personer möts som inte sett på ett tag, men det är definitivt det som blev avgörande för En del av mitt hjärtas existens.

– Den ena säger “men Tomas, vad gör du nu för tiden, varför hör du aldrig av dig?”, och den andra säger “det var alldeles för längesen vi sågs”. Då kände jag direkt, säger Tomas Ledin och knäpper med fingrarna innan han fortsätter:

– Jag var i en sådan här mode när jag höll på att skriva, så jag tog med mig de raderna hem också ramlade allt på plats.

Och visst ramlade det på plats. 1990 belönades En del av mitt hjärta med en Grammis för Årets låt. Gissningsvis är hustrun Marie, som Tomas gifte sig med 1983, inte särskilt långsint över att hon fick gå på tillställningen själv till en början.

Tillsammans har de sönerna John och Theo. Just John gifte sig för bara några veckor sedan med sin kärlek Alexandra Hamilton i Kristianstad. Tomas Ledin uppträdde inte på bröllopet, däremot sjöng prästen på låten Inatt är jag din under ceremonin.

Robins sänds i SVT klockan 21.00 på lördagar, och går även att se i SVT Play. 

LÄS OCKSÅ: Detaljen i Tomas Ledins bild får fansen att undra: ”Varför är han naken?”

LÄS OCKSÅ: Tomas Ledins sanslösa miljonsuccé: ”Lyckligt lottad”

FOTO: Ibl, Svt

SENASTE NYTT!