Tittarnas ilska mot Barncancergalan: ”Riktigt sjukt”

ANDERS ANKAN JOHANSSON, CARINA BERG

Barncancergalan – Det svenska humorpriset är galan som slår ihop humor och cancer.
Syftet är att hedra alla drabbade barn och familjer men att samtidigt poängtera att humor kan liva upp när det är tufft.
Men nu kommer tittarna med kritik mot upplägget.
Carolina Gynning om flytten till Spanien: "Fantastiskt"
0:24

Efter reklamen: Carolina Gynning om flytten till Spanien: "Fantastiskt"

(0:24)

Slå på ljud

Barncancergalan – Det svenska humorpriset 2022 har gått av stapeln och i vanlig ordning leds programmet av Carina Berg, 44, Det här året fick hon ingen mindre än komikern Anders "Ankan" Johansson, 48, vid sin sida.

Syftet med galan är att hylla svensk humor men samtidigt belysa kampen mot barncancer och locka månadsgivare.

”Barncancergalan sätter strålkastarljuset på kampen mot barncancer och hyllar samtidigt svenska humorister som givit oss de mest välbehövliga skratten. Galan leds av Carina Berg och Anders Ankan Johansson, direkt från Berns i Stockholm.”, skriver Discovery+ på sin hemsida.

Carina Bergs starka reaktion – orden om barnen

Under galan är det starka inslag om barn som drabbats av cancer, men det är också tillfällen för att dela ut humorpriser. Enligt många är ett skratt en bra medicin för att bota sorg, så därför passar det bra att fylla kvällen med skratt i så stor mån det går.

Trots humorn är det också mycket tunga ämnen som tas upp under galan. Förra året kunde Carina Berg knappt hålla tillbaka tårarna.

– Holger, Otto och Juno, mina älskade barn. Jag saknar er om ni så bara är på förskolan, och jag mår dåligt om ni så bara har lite feber. Jag är så tacksam för att ni finns och jag är livrädd för att förlora er, sa hon i programmet och fortsatte:

– Bara tanken på att något av mina barn skulle dö före mig, det är så ogreppbart. Hjärnan släpper ju inte ens in den här tanken, det gör för ont.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Tittarnas kritik mot Barncancergalan 2022: ”Förbannad"

Att blanda humor och cancer är dock något som vissa tittare vart skeptiskt till. På discovery+ Instagramkonto är det nu en hel del som uttrycker sitt missnöje.

”Tycker inte att det svenska humorpriset hör ihop med Barncancer överhuvudtaget. Typiskt svenskar att försöka göra det ”lite kul” när det blir för mycket känslor inblandat. Cancer är inte kul. Verkligheten är inte kul. Och så många familjer som lever i en fruktansvärd mardröm, är heller inte kul. Skilj på barncancergala och det svenska humorpriset, riktigt sjukt att ni slår ihop dessa två. Usch!”, skriver en person och får medhåll av en annan:

”Håller med!”

”Varför står det det ”svenska humorpriset” i slutet av inlägget? Är det verkligen riktigt?”, skriver en tredje.

En fjärde tittare ifrågasätter även varför de slår ihop cancer och humor.

”Detta är fruktansvärt. Stackars små barn! HUR har dom tänkt när dom slår ihop detta tragiska med Svenska humorgalan!? Jag blir så förbannad att jag kokar!! Barncancergalan ska vara ett program för sig där vi tillsammans samlar in pengar för att forskningen ska kunna gå framåt! Gör om, gör rätt!”

FOTO: Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN