Tittare rasar mot deltagarna i Mästarnas mästare

Sofia Loft vann Mästarnas mästare 2022
Exklusivt

Sofia Loft vann årets Mästarnas mästare.
Nu får deltagarna hård kritik.
”Hur svårt ska det vara?”, skriver en upprörd tittare.
0:31

Efter reklamen: Segerkyssen i Mästarnas mästare

(0:31)

Slå på ljud

SVT:s långkörare Mästarnas mästare har gått i mål. Den fjortonde mästaren är utsedd, och det blev ingen mindre än tyngdlyftaren Sofia Loft, 32, som till sist fick lyfta den åtråvärda pokalen.

Men det satt hårt inne. I finalduellen mot tävlingsdansaren Henric Stillman, 38, följdes de åt hela vägen genom hinderbanan. Sofia visade sig dock ha nerver av stål och framförallt bäst sikte, och när hon prickade in den tredje eldfacklan i oljefatet var segern klar.

– Overkligt. Och en sån match. Det var ju så tajt, vilken tävling!, säger Sofia Loft i programmet minuterna efter att hon vunnit.
– Man har gått igenom många veckors nervositet, press från en själv. Och fantastiska människor. Det är blandade känslor, både att det är slut, konstigt och lite sorgligt. Men också att man tagit sig hela vägen. Det är helt underbart.

Sofia Loft i Mästarnas mästare

Sofia Loft lyfter Mästarnas mästare-pokalen. ”Man har gått igenom många veckors nervositet”, säger hon.

Henric Stillman är mer än imponerad av vinnaren.

– Om hon är en värdig vinnare? Jajamen! Hon har visat under alla tävlingar att hon alltid varit med och kört. Hon är så jäkla grym och stark. Hatten av!, säger han i finalprogrammet.

Därför kritiseras årets säsong av Mästarnas mästare

Mästarnas mästare hade premiär redan 2009 och genom åren har det lockat miljonpublik. Men årets säsong har inte fallit alla tittare i smaken. Tvärtom har den stundtals fått svidande kritik.

Anledningen? Deltagarlistan.

Tidigare har vi sett folkkära idrottshjältar som Peter Forsberg, Ingemar Stenmarck, Magdalena Forsberg och Per Elofsson vinna programmet. Årets säsong har visserligen innehållit profiler det med, men samtidigt har SVT valt ut atleter från mindre idrotter, och som kanske inte är lika kända för allmänheten.

”Två helt okända i mästarnas mästare, ngn kommer troligen vinna finalen”, twittrar en tittare.

”Mästarnas mästare ska deltagas av mästare. Hur svårt ska det vara?”, kommenterar en annan.

Även Aftonbladets krönikör Kristoffer Bergström tycker att SVT misslyckats med årets säsong.

✔︎ Här är alla vinnarna av Mästarnas mästare

2009: Per Elofsson
2010: Armand Krajnc
2011: Ingemar Stenmark
2012: Jörgen Jönsson
2013: Magdalena Forsberg
2014: Thomas Ravelli
2015: Danijela Rundqvist
2016: Peter Forsberg
2017: Martin Lidberg
2018: Bollaget (bestående av Kennet Andersson, Jesper Blomqvist och Magnus Wislander)
2019: Anders Södergren
2020: Michel Tornéus
2021: André Myhrer
2022: Sofia Loft

”SVT har svettats som om de rullat Sisyfosbollar över Gärdet, de har bönat och hoppats, försökt och misslyckats, men i slutändan fått nöja sig med rena b-uppställningen. Finalen står mellan två personer som nyss var i det närmaste okända”, skriver han i en krönika och fortsätter:

”Nä, deltagarlistan i säsong 14 var såklart underkänd.”

SVT:s svar efter kritiken

Nu svarar SVT på kritiken som riktats mot årets säsong.

”Vi har visat Mästarnas mästare i 14 år och haft med många av de stora svenska idrottsstjärnorna. Men vi försöker också få med deltagare från mindre sporter och därmed inte så kända personer. Vi tror att det är mixen som är spännande. De lite mer okända har nya och intressanta historier att berätta. Men med det sagt, så försöker vi naturligtvis få med även stora omtyckta idrottshjältar till nästa år”, skriver Anders Wistbacka, exekutiv producent för programmet, i ett mejl till Hänt.

Trots att tittarna är besvikna över årets deltagare så verkar de ändå vara överens om att Sofia Loft är en värdig vinnare.

”Har precis tittat på finalen i Mästarnas mästare. Sofia är en värdig mästare och en cool tjej. Jag blev rörd och fällde en tår när hon höjde bucklan”, skriver en tittare på Twitter.

SENASTE NYTT!