Tittarna rasar efter inslaget i Nyhetsmorgon: "Bedrövligt"

Soaraya Lavasani & Anders Pihblad Nyhetsmorgon

Tidigare i veckan gästade SOS-operatören Sara Wesström Nyhetsmorgon för att prata om alla felringningar som de får in. Och informationen i inslaget fick tittarna att se rött.
”Bedrövligt”, skriver bland annat en tittare.

Midsommarhelgen står runt hörnet och SOS-alarm gör sig just nu redo för den mest intensiva helgen på året. Men sanningen är att en tredjedel av alla samtal som kommer in till SOS egentligen inte ska dit. I Nyhetsmorgon berättar Sara Wesström, SOS-operatör, nu om alla felringningar och vilka förödande konsekvenser det kan få – och hennes ord får tittarna att rasa.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Sara Wesström om samtalen till 112 – berättar om de hårda konsekvenserna

Sara berättar att hon inte riktigt vet vad alla felringningar beror på, men att det på grund av konsekvenserna måste få ett stopp.

– Nu i vaccinationstider får vi ju samtal om att man vill boka vaccinationstid bland annat. Vi får även samtal om pass, att man vill uppdatera sitt pass nu när man ska ut och resa. Även samtal om att porten är låst och man inte har några nycklar med sig och därför vill att någon ska komma och öppna, och jag har till och med fått samtal om att man har missat bussen och därför undrar om det finns en ambulans eller polisbil som har vägarna förbi och kan plocka upp en, säger hon innan hon fortsätter:

– Konsekvenserna blir ju att vi blir upptagna i samtal som inte är för 112, och de som verkligen behöver vår hjälp kanske får vänta några sekunder extra. Och när det kommer till hjärtstopp eller drunkningar så är varenda sekund livsviktig och de samtalen måste komma direkt.

Och historierna som Sara berättar får programledaren Soraya Lavasani att hamna i chock.

– Man blir ju helt matt när man hör det här, säger hon.

Men Soraya är inte den enda som reagerar starkt på informationen. Nu rasar även tittarna efter Saras ord.

Tittarnas ilska efter inslaget i Nyhetsmorgon

Berättelserna i inslaget har nämligen fått många att se rött och i Nyhetsmorgons kommentarsfält på Instagram är det nu flera tittare som skriver om deras frustration över människors beteenden.

”Så bedrövligt och respektlöst. Man kanske ska tänka till två gånger innan man ringer att det faktiskt gäller andra människors liv. Och förstår man inte det så får man tänka att det ju kan vara din mamma, pappa, bror, syster eller bästa vän som det handlar om. Skärpning”, skriver bland annat en tittare.

”Bedrövligt och respektlöst”, skriver en annan.

Men hjälp! Vad är det för fel på folk? Kan ju inte ha undgått någon vad 112 är till för”, skriver en tredje.

LÄS OCKSÅ: Peg Parnevik bekräftar uppbrottet med Filip Lamprecht

LÄS OCKSÅ: Christina Schollins ilska mot Pernilla Wahlgrens expojkvän – efter sveket