LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Tilde de Paula känner inte igen sig själv – dolda kampen

21 maj, 2024 
Tilde de Paula Eby är 51 år gammal och de senaste åren har varit tuffa.
Nu berättar hon hur hon ser på åldrandet och den bottenlösa sorgen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här strålar Tilde De Paula med dottern Naemi BjuhrBrand logo
Här strålar Tilde De Paula med dottern Naemi Bjuhr

Det har gått fem år sedan Tilde de Paula Eby, 51, chockade alla genom att sluta på Nyhetsmorgon. Istället skulle hon starta upp "något eftermiddags-program" som konkurrerade med SVT:s succé Rapport.

Idag vet vi mycket väl att det där programmet är Efter fem och Tilde har gjort total succé. Efter fem är ett program som många svenskar slår på när de kommer hem från jobbet.

Dessutom har mycket hänt under årens lopp. Tilde har fått förstärkning i Efter fem-gänget i form av Anna Brolin, 44, Axel Pileby, 37, Henrik Alsterdal, 44, Maximilian Artell, 32, Filip Stiller Borowicz, 41, och Alexandra Li Letterfors, 35.

Tilde de Paula Eby om åldrandet

På den privata fronten lever Tilde med maken Thomas de Paula Eby, 43, och nu har tre av fyra av Tildes barn flyttat ut.

Annons

I takt med det har hon också märkt av hur det känns att bli äldre och hamna i klimakteriet.

– Först var det tungt och jag blev otroligt låg och ledsen. Sedan var jag ganska arg utan anledning under en period. Det var saker som jag aldrig blivit förbannad på förut: “Hur högt kan en människa andas?”, “Varför sitter alla med sina mobiler på t-banan?”, säger Tilde i en ny intervju med Tara och fortsätter:

– Men den allra starkaste känslan var att jag inte kände igen mig själv. Varför känner jag och reagerar jag som jag gör? Jag brukar inte bli bottenlöst ledsen eller särskilt arg. Det var som att jag blev någon annan inuti. Studier visar att det är vanligt att kvinnor i den åldern fattar livsförändrande beslut. Gör man det för att man är i en stökig hormonell tid? Många kvinnor är sjukskrivna för utmattningssyndrom, när de i själva verket är i klimakteriet. Det är sorgligt. Vi måste prata mer om det här.

Annons

Tilde de Paula om klimakteriet: ”50 var tufft”

Rent fysiskt har Tilde som tur är inte märkt av några symptom, utan det är den känslomässiga biten. Förutom det så älskar hon att bli äldre, även om det inte varit lätt alla gånger.

– Jag älskar att bli äldre, men just 50 var tufft. Annars är åldrandet inte så dumt. Häromkvällen skojade jag med min man och sa: “Men gud, nu börjar Brad Pitt äntligen bli snygg”. Det släta är så ointressant. Det finns något i åldrandet och rynkor som gör oss vackrare, säger Tilde till tidningen.

FOTO: Karin Törnblom/TT, TV4

Annons