LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Idol-deltagaren Aaron de Aguiar opererade bort brösten

18 dec, 2018 
AvSarah Mansouri
Aaron de Aguiar talar ut om ingreppet där han opererade bort sina bröst, fyra år efter Idol.
Tidigare Idol-deltagaren Aaron de Aguiars vantrivdes länge i sin könsidentitet och kropp. Fyra år efter Idol har han valt att genomgå en mastektomi, vilket är ett kirurgiskt ingrepp där brösten tas bort.
Annons

Många känner igen Aaron de Aguiar, 23, från i Idol 2014 då han tog sig hela vägen till en femteplats. Vad många kanske inte vet är att deltagandet i Idol var en enda stor utmaning för att komma över scenskräck och flera andra rädslor. Nyligen öppnade artisten upp sig om tiden i Idol på sin Instagram:

“Jag var 19 år gammal på den tiden och hade mycket som pågick hos mig själv, som alla 19-åringar. Men min BDD (Kroppsdysmorfisk störning) som florerade inom mig, spred sig och invaderade mitt liv på många sätt.”

Kroppsdysmorfisk störning är när en person är upptagen med en föreställd fysisk defekt. Människor med denna diagnos ser sig själv ofta som “ful” och undviker social exponering till exempel. Och Aaron beskriver att anledningen till att han gjorde en Idol-audition var just för att utmana sig själv och slå hål på illusionen av vad han trodde att han var tvungen att vara.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

I samma inlägg erkänner också den forna Idol-deltagaren att tävlingen i sig inte var något för honom, men att han ändå är stolt.

Annons

”Tävligen i sig var inte riktigt något för mig, och jag är inte stolt över mina uppträdanden, men jag är stolt och tacksam över vad det gav mig och över hur jag kunde utvecklas under denna tid. Det var något jag var tvungen att göra för att kunna växa och när jag tittar tillbaka… så gjorde jag verkligen det.”

Bytte namn till Aaron

Två år efter sin medverkan i Idol bytte Aaron namn, eftersom han inte kunde identifiera sig med sitt gamla namn.

– Jag tyckte det var jobbigt varje gång någon sa det högt, och jag ville inte ha ett stereotypiskt kvinnokodat namn. Att byta namn var oerhört befriande, och det kändes så rätt när det kom till mig, nästan som att jag alltid hetat Aaron, säger Aaron till Expressen.

I samband med att Aaron började umgås i queer-sammanhang för några år sedan, så kom han också som transperson – han kände att han hade hittat sin identitet.

– Jag minns att jag reflekterade över min identitet redan när jag var liten, och jag minns att tankegången gick ”jag vet inte riktigt vad jag är men jag vet att jag inte är en tjej”, förklarar Aaron och fortsätter:

Annons

– Jag tillbringade många år av att förtränga mina tankar, och försökte i stället tänka ”nej! Du är bara flata! Oroa dig inte!” Och det var många år som det var en stor del av min identitet, men det var inte min sanning.

Lycklig efter operationen

Aaron vantrivdes och kände aldrig att brösten var en del av honom. Det kändes bara obehagligt och konstigt att de var där, så därför tog Aaron beslutet att göra mastektomi, vilket är ett kirurgiskt ingrepp där brösten tas bort. Men för att det skulle vara ekonomiskt möjligt att genomföra, startade hans flickvän en insamling. Dagen innan operationen i november lade Aaron ut en bild på sin Instagram och skrev om sin tacksamhet:

“Imorgon klockan 08 på morgonen så händer det äntligen. Min mastektomi. Bördan som jag levt med i alla dessa år kommer äntligen att försvinna. Så overkligt. Det är så svårt att tro att det faktiskt kommer att hända. Tack igen – till alla som har gjort detta möjligt genom att dela min berättelse och donera. Jag hade inte kunnat göra det utan er hjälp. Och jag kommer alltid att vara så tacksam för allt ni gjort för mig. Alltid.”

Annons

I inläggen efteråt är han öppen med hur han mår efter operationen. Även om det är fysiskt påfrestande precis efter ett sådant ingrepp, så beskriver Aaron den otroliga lyckan han känner i efterhand.

“Jag såg hur min tröja föll platt mot bröstet för första gången idag. Och jag har aldrig varit så här lycklig i mig själv. Fullständigt ovärderligt!”, skriver Aaron några dagar efter ingreppet.

FOTO: IBL/Anders Deros, IBL/Pelle T Nilsson

Annons