the crown

Allt om The Crown säsong 5 – alla skådespelare och handling

Skådespelarna för The Crown säsong 5.

Serien The Crown hade premiär 2016 och har gjort succé bland tittarna.
Den 9 november släpps nya säsongen och det är en hel del förändringar sedan tidigare.
Drottning Elizabeth II – 70 år på den brittiska tronen
0:39

Efter reklamen: Drottning Elizabeth II – 70 år på den brittiska tronen

(0:39)

Slå på ljud

Hetare än hetast, Netflix fortsätter att ge tittare vad de vill ha. Nyligen hade Young royals säsong 2 premiär och nu har även The Crown säsong 5 premiär på streamingtjänsten.

De som följer The Crown är medvetna om dess handling och vilka skådespelare som tidigare varit med, men det är mycket nytt för de rutinerade tittarna som för de nya tittarna i säsong 5.

Vad handlar The Crown om?

Serien utspelar sig under 1900-talet och speglar Elizabeth II:s regeringstid i England. I den första säsongen befinner vi oss mellan 1946 till 1955 då Georg VI dog och Elizabeth började sin tid som drottning av England. Hoppar vi till den andra säsongen, som hade premiär år 2017, befinner vi oss mellan 1956 och 1964.

Tittare får helt enkelt en lektion i historia från första säsongen till den fjärde och historielektionen fortsätter in i säsong 5 och kanske även säsong 6?

Det är sedan tidigare bestämt att säsong 6 kommer att komma då Peter Morgan, 59, som är hjärnan bakom serien, övervägde att tidigare lägga ner serien efter den femte säsongen men ändrade sig och säsong 6 är något som tittare kan förbereda sig på i framtiden.

I och med att säsongen utspelar sig i olika tidsskeden byts skådespelarna ut för att de ska se ut att åldras. Så de skådespelarna som till en början spelade drottning Elizabeth och prins Philip i de två första säsongerna byts ut efter att de spelat sina roller.

Vilka är skådespelarna i The Crown?

Som tidigare nämnt utspelar serien sig under flera olika tidsperioder, därav kommer drottningen spelas av den tidigare skådespelaren i Harry Potter, ingen mindre än Imelda Staunton, 66, i säsong 5. Hon tar alltså över från de som tidigare spelat i säsong 1 till 2, vilket var Claire Foy, 38, och i säsong 3 till 4 spelade Olivia Colman, 48, drottningen.

I säsong 5 ser vi även Lesley Manville, 66, som spelar prinsessan Margret efter Helena Carter, 56, som hade rollen under de tidigare två säsongerna och Helena tog över efter Vanessa Kirby, 34.

Hertigen av Edinburgh, alltså prins Philip, spelas av Jonathan Pryce, 75, i säsong 5. Tidigare har Tobias Menzies, 48, spelat rollen som prins i säsong 3 till 4 och Matt Smith, 40, i säsong 1 till 2.

Vi ser även Dominic West, 53, i rollen som Charles och Elizabeth Debicki, 32, som prinsessan Diana i säsong 5 av The Crown.

Skådespelarna i The crown säsong 5.

Skådespelarna Elizabeth Debicki, Dominic West, Imelda Staunton och Jonathan Pryce tillsammans.

FOTO: ROCH

FOTO: ROCH TT

FRÅN FÖRSTASIDAN