TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Tårar i "Sofias Änglar" om handikappade Cornelia

13 feb, 2017 
AvMagdalena Divina Khodr
Cornelia drabbades, 14 år gammal, av benhinneinflammation efter en gympalektion. Sedan dess har livet förändrats radikalt för hennes familj. Hon kan varken äta, prata eller gå på egen hand. Och även om utvecklingen går framåt är det mycket kvar. I kvällens avsnitt av "Sofias Änglar" rycker programmet in och hjälper familjen till ett par steg på vägen.
Annons

Den 18 september 2013 skickar Cornelia, då 14 år gammal, ett sms till sin mamma. Klockan är 13:32 när meddelandet, som skulle komma att kasta omkull hela familjens tillvaro, når Lise-Lott.

– Jag kommer ihåg det verkligen för jag satt på ett möte på jobbet och Cornelia messade mig och sa att hon hade ont i huvudet och ville att jag skulle meddela skolan att hon var på väg hem, säger mamma Liselott i kvällens avsnitt av “Sofias Änglar” på kanal 5 som leds av Sofia Wistam.

skarmavbild-2017-02-13-kl-10-30-14
I skolan var Cornelia en levnadsglad tjej med många kompisar.

Ett par timmar senare får Lise-Lott ytterligare ett sms av dottern som då skriver att hon spytt och inte alls mår bra.

– Åker hem från jobbet och hämtar henne från sin pappa. Jag hämtar en tjej som har en helt tom blick, dreglar och kan varken prata eller svara.

Annons

Det skulle bli början på en tre månader lång sjukhusvistelse. Cornelia överlever mirakulöst efter att svävat länge mellan liv och död.

skarmavbild-2017-02-13-kl-10-03-30
Cornelia svävade mellan liv och död.

När hon skrivs ut från sjukhuset är ingenting sig likt.

– Cornelia drabbades av benhinneinflammation efter en gympalektion. Det vi kom hem med var ett paket som inte kunde äta och som hade blöja, som var helt sne, tungan hängde ut. Hon kunde inte prata, hon kunde inte göra någonting, hon bara skrek i kramper. Vi var ju i chock såklart.

skarmavbild-2017-02-13-kl-10-27-45
Livet efter insjuknandet har varit tufft för mamma Lise-Lott.

Den tidigare levnadsglada Cornelia är beroende av persons assistans dygnet runt hemma i huset i Huddinge. Som följd av hjärnhinneinflammationen har hon drabbats av en hjärnskada som satt sig på de motoriska delarna och på hennes prat.

Annons

– Hon kan egentligen inte göra någonting än att använda fingrarna till att skriva på sin Ipad och på telefon.

Det som är mest frustrerande för Cornelia är att hon, bortsett från sitt fysisk handikapp, är som vilken annan tonåring som helst. Därför har det varit väldigt jobbigt för såväl Cornelia som för Liselott att tvingas bo i ett hem som inte är anpassat efter henens särskilda behov. Cornelias rum som ligger på övervåningen har stått tom i tre år. Våningen är alldeles för lite och trång för att Cornelia ska kunna komma in i sitt eget rum. Nödlösningen har därför fallit som så att varannan vecka när Cornelia bor hos mamma så sover hon tillsammans med mamma i Liselotts rums. Styvpappa Peter har tvingas sova i gästrummet. Även om familjen tycker att det hade varit härligt om Peter fick sova i vuxensovrummet på heltid är det inte där skon klämmer. Viktigast är att uppfylla Cornelias dröm om ett eget tonårsrum särskilt anpassat för hennes behov så att hon kan återfå sin självständighet.

– Hon hade en otroligt stor kompiskrets men det är få vänner som stannat kvar.

skarmavbild-2017-02-13-kl-10-15-17
Bortsett från sina motoriska svårigheter så är Cornelia som vilken annan 17-åring som helst.

Ett eget rum hade förenklat umgänget med bästisarna Minette och Emmy, som känner henne väl sedan innan hon blev sjuk. När tv-programmet “Sofias Änglar” kommer till undsättning ser de till att Cornelia och hennes bästa kompisar får en dag tillsammans där de blir sminkade av en makeupartist. Under tiden påbörjas arbetet med att färdigställa den utbyggnad av huset som ska bli Cornelias borg. Inredningen har Cornelia bestämt helt på egen hand. För även om hon har motoriska problem är hon helt klar i huvudet.

Annons

– Det är tragiskt att se för hon är ju fånge där inne i sin egen kropp, säger målaren och programledaren Johnnie Krigström, 43.

skarmavbild-2017-02-13-kl-10-05-39
Cornelia behöver assistans dygnet runt för att klara vardagen.

Under renoverings-veckan blir han bestört när han får höra att Cornelia inte får den hjälp hon egentligen behöver.

– Föräldrarna vänder ut och in på sig själva för att få saker att funka med Cornelia och då hänger det på så små saker som träning.

Förutom sin sjukgymnastik som hon är berättigad till av staten behöver hon anpassad träning. Viktigast för Cornelia är logopedträning så att hon kan utvecklas i sitt tal. Dock är hon inte berättigad detta då hon är under 18 år. Lagsystemet får Johnnie att tappa humöret. Han bestämmer sig för att ta tag i saken med egna händer.

– Ringt runt till hela Sverige, varenda jävla center.

skarmavbild-2017-02-13-kl-10-48-58
Lyckan över den hjälp de har fått genom programmet är obeskrivlig.

Men till slut får han napp. Efter att få tagit del av Cornelias tragiska öde väljer föreståndaren på verksamheten Cornelia att se genom fingrarna och erbjuda Cornelia en smygstart, trots att hon inte uppfyller landstingets krav för att bli berättigad en plats. När Cornelia och hennes familj nås av beskedet är lyckan total. Förutom att hon får sitt egna efterlängtade rum och en plats på dagliga verksamheten så väntar ytterligare en överraskning. Sofia Wistam tar fram en Ipad och berättar för Cornelia att hon ryckt i lite trådar. På skärmen syns Oscar “Ogge” Molander, 20känd från “The Fooo Conspiracy”.

– Hej Ogge här! Jag vill skicka en personlig liten videohälsning till dig och säga hur fin du är och att jag hoppas att vi ses någon gång. puss!

skarmavbild-2017-02-13-kl-10-55-59
Att få se en hälsning av sin Idol gjorde Cornelia gott.

Cornelia blir alldeles utom sig av glädje. För trots sitt motoriska handikapp är hon som vilken annan 17-åring tjej som helst, något “Sofias Änglar” ser till att säkerställa i kvällens avsnitt kl 20:00 på kanal 5.

Foto: Kanal 5

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons