SVT:s tystnad om Sanna Nielsens framtid i Allsång på Skansen

Sanna Nielsen

Allsång på Skansen går i mål efter en minst sagt annorlunda säsong. Sanna Nielsen har gjort sitt femte år som allsångsledare – men frågan är om det blir ett sjätte.
Slå på ljud

Det är väl ingen som skulle protestera om man hävdar att Allsång på Skansen är ett av våra mest klassiska och folkkära tv-program. De började sändas redan 1979 och har sedan 1990 gått varje sommar. Sedan 2016 är det Sanna Nielsen som haft det hedersfyllda uppdraget att leda allsången – och det har hon gjort med den äran. Men det är inte klart om hon kommer att fortsätta.

SVT ger nämligen kryptiska svar på frågan när Hänt kontaktar kanalen.

Den första att leda Allsång på Skansen under en tv-sändning var Bosse Larsson år 1979 – och man får väl säga att han satte igång en ärofylld tradition. För många är det fortfarande Lasse Berghagen som personifierar allsången. Han tog över stafettpinnen 1994 och släppte den inte förrän 2003 då Anders Lundin tog över. Den klassiska låten Stockholm i mitt hjärta är också skriven av Berghagen, och den blev signaturmelodin när han tog över programledarrollen.

När Anders Lundin slutade 2010 tog Måns Zelmerlöw över. Han ledder programmet under tre somrar innan Petra Marklund tog över i två år. Nu är det alltså Sanna Nielsen.

Sanna Nielsens tuffa uppdrag

Hon har haft en svår uppgift den här sommaren. På grund av coronapandemin har någon publik inte funnits på plats på samma sätt, utan de som velat sjunga har fått göra det hemifrån tv-sofforna.

Under ett avsnitt drabbades Allsång på Skansen rejält av teknikstrul. I slutet av programmet försvann nämligen ljudet. När Hänt pratade med SVT:s Per Rådelius, projektledare för programmet, svarade han att han inte riktigt visste vad som gått snett.

– Ljudet försvann även för oss i kontrollrummet och på tv-apparaterna. Vi tappade på något sätt ljudsignalerna mellan Skansen och TV-huset, tror vi, måste jag lägga till, sa han till Hänt.

Åsikterna har också gått isär gällande hennes prestationer. Många tycker att hon skött sig uppgift med bravur, medan andra varit mindre imponerande och tyckt att hon tagit för mycket plats i sin roll som allsångsledare.

”Jag tycker att det var bra artister i kväll !! Jag tycker dock att Sanna tar för mycket plats för många egna sångnummer efter varandra!!”, skrev en tittare på programmets Facebooksida efter ett avsnitt.

Sanna Nielsens framtid på allsångsscenen

På det stora hela verkar det dock som att Sanna Nielsen är uppskattad av tv-publiken.

När Hänt frågar Per Rådelius hur det kommer att bli nästa säsong kommer inget rakt svar.

Jag har inga kommentarer om nästa säsong just nu. Nu ska vi fokusera på att ge tittarna en fin avslutning på årets Allsång på Skansen i kväll”, skriver projektledaren i ett mejl.

Det återstår alltså att se om Sanna Nielsen kommer att bli lika långvarig som Lasse Berghagen, eller om det blir en ny allsångsledare nästa år.

Bild: Karin Törnblom/TT

SENASTE NYTT!