LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

SVT-profilen kan tvingas lämna kanalen – på grund av okända regeln

18 jan, 2023 
Daniel Sörensen
Vinterstudion
I måndags meddelade SVT att de tar över OS-sändningarna från och med 2026.
En vars medverkan är högst oklar då är den folkkäre kommentatorn Jacob Hård som påverkas av en regel som de har på kanalen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nils van der Poel efter bragdguldet: ”Framförallt heroin”Brand logo
Nils van der Poel efter bragdguldet: ”Framförallt heroin”

SVT sände sitt första olympiska spel redan 1960 då tävlingarna arrangerades i Rom. 2011 förlorade kanalen rättigheterna och OS i London 2012 var det sista mästerskapet som SVT visade innan Viaplay och sedermera Discovery fick ta över stafettpinnen.

I måndags kom däremot public service-kanalen med beskedet att de från och med 2026 återigen ska visa OS. Avtalet gäller fyra mästerskap 2026-2032.

– Från och med 2026 bjuder vi in alla som vill till den stora OS-festen i tv och online. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, sa Hanna Stjärne, vd på SVT, i ett pressmeddelande.

Inne på sista året på avtalet

En som blev oerhört glad över att OS ”kommer hem” till SVT är kanalens kommentator Jacob Hård, nyss fyllda 68. Han började arbeta för SVT 1986 och är därmed inne på sitt 37:e år. I en intervju med Expressen uttrycker han att han mer än gärna skulle göra ett sista OS på plats i italienska Milano-Cortina, men det är inte alls säkert att det blir så.

Annons

SVT har nämligen en tydlig ålderspolicy som går ut på att personer som passerat pensionsåldern inte får vara anställda. Kanalens tidigare profiler Claes Elfsberg, 74, och Marianne Rundström, 72, har uttryckt kritik över detta. Hård är nu inne på sitt sista kontraktsår.

Jacob Hårds avtal med SVT går ut när han fyller 69. Det är mitt i nästa års skidsäsong.
Jacob Hårds avtal med SVT går ut när han fyller 69. Det är mitt i nästa års skidsäsong.

– Jag har ganska exakt ett år kvar som jag kan vara anställd på SVT. Det året kör jag förstås, men sen har inte vi resonerat längre än så. Det går att fortsätta. Man kan jobba utan att vara anställd, det är det några andra som gjort också, säger han till Expressen.

Jacob Hård: ”Vill ha framförhållning”

Jacob Hård kommer vara 71 när OS avgörs 2026. Eftersom rättighetsbeskedet kom relativt plötsligt har han inte hunnit diskutera sin framtid med kanalcheferna.

Annons

– Vi har inte fört de resonemangen konkret. Det är dels en fråga om vad SVT vill och hur de ser på en fortsättning och sen får jag tänka till lite själv också. SVT vill ju också ha framförhållning i sin planering. Så en diskussion om vad som ska hända efter det här året, det tar vi i år.

Jacob Hård tillsammans med kollegan André Pops, på Kristallengalan 2022.
Jacob Hård tillsammans med kollegan André Pops, på Kristallengalan 2022.

Eftersom Hård dessutom fyller 69 mitt under nästa säsongs långloppscup i längdskidor – som han kommenterar ihop med Anders Blomquist – måste hans framtid utstakas under 2023.

– Diskussionerna om min framtid har inte varit konkreta än, men de måste de bli innan jag faller för det där strecket att jag inte kan vara anställd längre. Det sker mitt under en skidsäsong dessutom, så vi måste vara överens om hur det ska se ut där. Så i god tid innan nästa vinter måste vi haft den diskussionen, säger Hård till Expressen.

FOTO: Sven Lindwall/Expressen/TT, Karin Törnblom/TT

Annons