ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

SVT-profilen ”Janne” Lorentzon död: ”En av de största genom alla tider”

14 okt, 2022 
Daniel Sörensen
Jan ”Janne” Lorentzon, 82, är död. Till vänster en äldre bild med Lorentzon i rutig kavaj.
Jan ”Janne” Lorentzon, 82, är död.
SVT-profilen gjorde sig mest känd som programledare för Sportspegeln och Sportnytt.
– Det är väldigt tråkigt. Han var en god kamrat och någon sorts stabiliserande faktor på redaktionen med sina glada tillrop, säger vännen Arne Hegerfors till Aftonbladet.
Annons
Martin Dahlins kanonmål från fotbolls-VM i USABrand logo
Martin Dahlins kanonmål från fotbolls-VM i USA

Jan Lorentzon föddes 1940 i Nyköping och blev på 60-talet sportreporter på SVT. Han arbetade för kanalen fram till pensionen 2005. Även efter 65-årsdagen gjorde han sporadiska inhopp för SVT, ända fram till 2016.

Han är mest känd som programledare för Sportspegeln och Sportnytt, ofta var han då iförd den klassiska röda kavajen. Dessutom var Lorentzon en flitig kommentator – han kommenterade bland annat friidrott, fäktning och boxning.

Lorentzon framför en tv med Bengt Magnusson och Artur Ringart.
Lorentzon (t.v.) tillsammans med legendariska kollegorna Artur Ringart och Bengt Magnusson. Bilden är tagen 1984.

Jan Lorentzon var en av SVT Sports största profiler genom alla tider men själv höll han en låg profil. Det var alltid idrotten, idrottarna och journalistiken i fokus. Aldrig journalisten”, skriver SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson i ett uttalande.

Brann för att visa höjdpunkter från Europa

Jan ”Janne” Lorentzon gjorde också en stor gärning då han anses vara den som införde highlights-paketen från den internationella fotbollen in i svensk tv-sport.

Annons

– Syntes Håkan Milds ena byxben i bild under en byråsändning så kunde du ge dig fasen på att det kom med i Sportnytt på kvällen. Janne Lorentzon var otroligt energisk när gällde att hitta grejer från hela världen, framför allt fotboll i Europa. Det krävdes lite jobb för att gräva fram allt som folk fick till livs i Sportnytt och Sportspegeln, säger gamle kollegan Mats Nyström till Aftonbladet.

Jan Lorentzon blev 82 år gammal. Under den sista tiden i livet var han allvarligt sjuk. Han lämnar efter sig frun Ewa, sönerna Jakob och Daniel samt barnbarn.

FOTO: Bertil S-son Åberg/SVT, Mats Andersson/TT

Annons