SVT-profilen drabbad av cancer – berättar om svåra vägen tillbaka

Den mångåriga, extremt populära, SVT-experten i simning Hans Chrunak fick nyligen mardrömsbeskedet att han drabbats av tjocktarmscancer. Nu berättar han om vägen tillbaka.

Den före detta förbundskaptenen i simning Hans Chrunak, 69, var extremt framgångsrik och förde det svenska simlandslaget till 182 mästerskapsmedaljer. Därefter har han synts, och hörts, i SVT tillsammans med lika uppskattade och rutinerade radarpartnern Staffan Lindeborg i hela 12 år.

Men nyligen fick han ett riktigt mörkt livsbesked – i slutet av november fick Chrunak skräckbeskedet at han drabbats av tjoicktarmscancer. När Expressen intervjuade honom i närhet till det jobbiga beskedet berättade han att läkarna hade upptäckt, och opererat bort, en tumör. 23 centimeter av Chrunaks tarm skars bort.

Tarmdelen skickades därefter in för analys och nu har SVT-experten fått svar, ett positivt sådant.

– Det var skönt, säger han till Expressen och uttrycker samtidigt oron han känt den senaste tiden.

– Det är klart man har varit orolig. Jag har inte sovit särskilt gott många nätter. Samtidigt, det är bara att gilla läget för det är ingenting man kan göra åt det. Men jag hade inte varit så bra hejarklacksledare under den här tiden.

Nu väntar en sex månader lång cellgiftsbehandling för Chrunak. En behandling som, enligt Chrunak, sker mest i förebyggande syfte – för att cancern inte ska komma tillbaka. Nu blickar han framåt.

– Jag ska ta det hemma i tablettform och inte ligga på någon avdelning eller så. Men jag får ju se hur jag reagerar på det. Jag har läst på och det finns en massa symptom man kan få av det, men man kanske slipper något av dem i alla fall? Ryker håret så får man väl plocka fram en gammal badmössa eller något.

LÄS OCKSÅ: Katarina Hultings rädsla:”Jag vet att jag kommer att dö av cancer”

LÄS OCKSÅ: Efter svåra cancern – ”Bonde söker fru”-Erik vill ha barn

Foto: IBL, SVT