ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

SVT-profilen Alhaji Jeng om okända karriären: ”Pratar inte så mycket”

05 apr, 2023 
Daniel Sörensen
Ex-stavhopparen Alhaji Jeng om okända karriären – på sidan av SVT-jobbet.
Vissa känner honom som stavhoppare.
Andra som friidrottsexpert i SVT.
Men det visar sig att Alhaji Jeng, 41, även har en helt annan karriär.
– Jag är inte den som pratar så mycket, säger han till Expressen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så blev Bianca Salming uppraggad av pojkvännenBrand logo
Så blev Bianca Salming uppraggad av pojkvännen

Han har en lång och framgångsrik stavhoppskarriär bakom sig, med bland annat tolv SM-guld och ett VM-silver från Moskva 2006.

På grund av en fotskada tvingades Alhaji Jeng, 41, från Göteborg avsluta sin satsning 2018. Sedan dess har den forne elitidrottaren synts i SVT där han agerar friidrottsexpert. Han har bland annat medverkat i sändningarna från VM i Doha 2019 och Eugene 2022.

Alhaji Jeng under karriärens gyllene år.
Alhaji Jeng under karriärens gyllene år.

Men Jeng har flera strängar på sin lyra. I en intervju med Expressen berättar han om sin hittills relativt okända karriär.

Annons

– Jag är inte den som pratar så mycket. Nu pratar jag med den stora trumman. Men i vanliga fall är jag inte den... Jag har många bollar i luften men ligger lågt, säger han.

Alhaji Jeng har kommenterat friidrott tillsammans med SVT-kollegan Jacob Hård.
Alhaji Jeng har kommenterat friidrott tillsammans med SVT-kollegan Jacob Hård.

Har hjälpt flera spelare

Alhaji Jeng driver sedan tre år tillbaka en fotbollsagentur tillsammans med Alexander Reggiani. Han berättar att han alltid varit intresserad av den kommersiella delen av idrott – hur det fungerar att vara agent och hur man förhåller sig till exempelvis sponsorer. Att det blev just inom fotbollen han skulle arbeta handlar till viss del om hans barndomskompis lillebror: Fotbollsspelaren Tobias Sana, 33. Jeng säger att han hjälpte Sana en del i början av karriären och att han då fick en inblick i sporten.

Annons

Trots att han fortfarande beskriver sig som ”färsk” inom branschen har hans agentfirma på kort tid skrivit avtal med spelare som nått elitnivå. Ett exempel är den 18-åriga, före detta IFK Göteborg-talangen Emmanuel Tannor som flyttat till italienska Parma med hjälp av Alhaji Jeng.

Emmanuel Tannor och Alhaji Jeng håller tillsammans upp den klassiska Parma-tröjan.
Emmanuel Tannor och Alhaji Jeng håller tillsammans upp den klassiska Parma-tröjan.

– Det är fantastiskt kul. Vi har spelare som kommer från olika socioekonomiska förhållanden och själv ha den erfarenheten, att komma från den typen av förhållanden som vissa av våra spelare kommer från och försöka guida den spelaren. Det var något som man själv inte hade, berättar Jeng.

Annons

Har en välkänd kollega

Ett annat välkänt ansikte har nu också gjort honom sällskap i agenturen. De har nämligen värvat in den före detta landslagsanfallaren och VM 94-hjälten Kennet Andersson som kollega.

Den gamle storspelaren Kennet Andersson i gula landslagströjan.
Den gamle storspelaren Kennet Andersson i gula landslagströjan.

– Vi hade med honom att göra när han var sportchef i IFK Göteborg. Det är kul att man får den valideringen att en profil som Kennet och gedigna erfarenhet väljer att jobba med oss. Det är vi extremt stolta över, berättar Jeng.

Presentation av nya kollegan.
Presentation av nya kollegan.

FOTO: Erik Mårtensson/TT, Instagram, Mary Evans/Allstar/Stewart Kendall/TT

Annons