årets julvärd

SVT-chefen om kritikstormen mot Erik Haag och Lotta Lundgren

Lotta Lundgren och Erik Haag

Det var 2017 som Erik Haag och Lotta Lundgren agerade julvärdar i SVT.
När duon presenterades som julvärdar blev det allt annat än nöjda miner. Eftersom de inte skulle vara på plats i studion.
Nu ångrar SVT beslutet.
– Jag gjorde ju ett stort misstag, säger programdirektören Eva Beckman i Fredrik Ralstrands podcast Tv-fabriken.
Minns du SVT:s julvärdar?
1:15

Efter reklamen: Minns du SVT:s julvärdar?

(1:15)

Slå på ljud

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det ärade uppdraget att vara julvärd i SVT är en stor tradition och alla väntar tåligt varje år på att kanalen ska presentera årets julvärd. I år är det Babben Larsson som kommer att hålla oss sällskap på julafton och vi alla längtar.

Men det har inte alltid bara varit en person som har styrt skutan. 2017 var året som kom till historien när en duo för första gången presenterades som julvärdar.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Julvärdarna Erik Haag och Lotta Lundgren – kritiken

Det var nämligen Erik Haag och Lotta Lundgren som kom att leda SVT:s sändning. Och duon var inte obekanta för SVT-publiken, då de tidigare bland annat hyllats för 2015 års julkalender Tusen år till julafton och serien Historieätarna.

– Vi jobbar ju ofta tillsammans så för oss känns ju det jättebra, sa Erik Haag när han och Lotta Lundgren presenterades som årets julvärdar i SVT.

Tittarna var allt annat än nöjda när SVT:s val av julvärdar presenterades. Den populära duon kunde nämligen inte vara på plats i studion och det som sändes på julafton var inspelat sedan tidigare.

Eva Beckman om tittarnas kritik

Eva Beckman som är programdirektör på SVT har det viktiga uppdraget att ringa och ställa frågan till den tilltänkta personen och det är hon som bestämmer tillsammans med SVT:s vd vem det blir som får agera julvärd.

I Fredrik Ralstrands podcast Tv-fabriken talar hon nu ut om tumulten som uppstod när Erik och Lotta fick uppdraget som julvärdar.

– Det blev ramaskri..., berättar hon i podcasten Tv-fabriken.

Hon tycker även att det var synd att duon hamnade mitt i allt och att ingen hade nog räknat med att liven skulle bli en sån stor grej.

– Stackars Erik och Lotta som hamnade mitt i det här. Det var ju inte deras fel att det här med live var en sån stor grej.

Idag ångrar Eva hur det blev och att hon lärde sig vad som är kvalité för publiken.

– Det lärde jag mig, att någon är där i rutan live, är hela kvalitén för publiken, säger hon och fortsätter:

– Absolut, det blev inte bra helt enkelt. De gjorde det jättebra, inte något fel på det.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN