SVT backar efter kritiken – därför stoppas inte Det sitter i väggarna

Det sitter i väggarna

Förra veckan meddelade SVT att succéprogrammet Det sitter i väggarna skulle läggas ner.
Men efter den stora tittarkritiken backarna nu kanalen.
– Tittarna vill ha mer och vi gör därför ytterligare en helt ny säsong av programmet, säger Anton Glanzelius, programbeställare för underhållning på SVT, i ett pressmeddelande.

SVT-programmet Det sitter i väggarna hade premiär 2015 och sedan dess har succén varit ett faktum. Varje vecka har över em miljon tittare suttit bänkade framför programmet - och vad det verkar ser intresset inte ut att avta. SVT-formatet var nämligen ett av Sveriges mest sedda program förra månaden.

I programmet får tittarna följa med när antikexperterna Richard Thunér och byggnadsantikvarien Erika Åberg när de besöker familjer som bor i minst sagt speciella hus. Man får sedan veta mer om husets historia och familjen får även hjälp att restaurera delar av byggnaden.

SVT:s beslut att lägga ner Det sitter i väggarna

Trots detta meddelade SVT förra veckan att kanalen beslutet att lägga programmet på is och istället satsa på format för yngre personer. Ett beslut antikexperten Richard Thunér, som även syns i Antikrundan, beskriver som ”ofattbart” då han anser att programmet går bra och är ett starkt koncept.

SVT:s beslut om att lägga ner har mötts av stark kritik. Bland annat PRO:s ordförande Christina Tallberg beskriver beslutet som diskriminerande mot äldre. Och i sociala medier fullkomligt rasar tittare, både gamla och unga.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

SVT kommer fortsätta sända succéprogrammet.

SVT backar efter kritiken

Men efter all kritik har SVT under dagen beslutet att stoppa nedläggningen av programmet.

– Efter ett massivt engagemang med mängder av välformulerade kärleksförklaringar till programmet Det sitter i väggarna så inser vi att tittarna vill ha mer och vi gör därför ytterligare en helt ny säsong av programmet. Vi har lyssnat på alla argument för att behålla programmet och framför allt hört hur älskat programmet är över hela landet. Vi backar ödmjukt från tidigare planer att pausa programmet och tackar alla som hört av sig direkt till oss för visa sitt engagemang för Det sitter i väggarna, säger Anton Glanzelius, programbeställare för underhållning på SVT.

Det sitter i väggarna planeras att sändas någon gång under 2021.

– Det här är en serie som successivt vuxit i popularitet och nu kommer vi att ytterligare utveckla programmet. Vi ser mycket fram emot att börja det arbetet med så här mycket av publikens kärlek i ryggen, säger SVT:s programchef Micael Lekberg.

FOTO: Maria Rosenlöf MARO/Magnus Liam Karlsson/TT

LÄS ÄVEN: Därför blir det inte en ny säsong av Det sitter i väggarna

LÄS ÄVEN: Stefan Odelberg om relationen till Mikael Sandström